Πάτρα: Κλαίνε από τώρα με μαύρο δάκρυ οι παραγωγοί για το φετινό λάδι!

Στα μαύρα πανιά είναι οι αγρότες και οι ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας.

Το φετινό λάδι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν, θα είναι μία από τις χειρότερες συγκομιδές των τελευταίων ετών, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από πλευράς ποιότητας. Ο ασταθής καιρός, οι συνεχόμενες μεταπτώσεις του και ορισμένα καιρικά φαινόμενα που υπήρξαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν σημαντικές ζημιές στις ελιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτήσεων για αποζημιώσεις εξαιτίας των φαινομένων αυτών ξεπέρασε τις 3.000. Πέρα όμως από τα καιρικά φαινόμενα την κατάσταση επιδείνωσαν οι αρρώστιες που έχουν εμφανιστεί στα δέντρα και στους καρπούς. Η κυριότερη αρρώστια είναι ο δάκος που κόστισε και την περασμένη χρονιά στους ελαιοπαραγωγούς.

Φέτος όμως εμφανίστηκε και μία νέα αρρώστια που λέγεται βιοσπορεία. Η αρρώστια αυτή σαπίζει τον καρπό του δέντρου από την ρίζα του, με αποτέλεσμα οι ελιές να μην βγάζουν λάδι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται από τους αγρότες που έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή της ελιάς, φέτος το λάδι θα είναι λιγότερο σε ποσότητα και μέτριο σε ποιότητα.

Έτσι, βλέποντας τα δεδομένα αυτά, αρκετοί είναι αυτοί που, ξέροντας ότι δεν έχουν το λάδι που ζητούν, δεν μπαίνουν καν στο κόπο να προχωρήσουν στη συγκομιδή των ελιών. Τζάμπα κόπος λένε…


Πηγή