Προς θετική εκβαση ο εκσυγχρονισμός του Χιονοδρομικού Κέντρου

Την πρόταση εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ, προχώρησε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Απόστολου Κατσιφάρα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΕ υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα του έργου σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή Καλαβρύτων, στην απασχόληση και στην τουριστική ανάπτυξη της. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων προβλέπει εκτεταμένες παρεμβάσεις -τόσο σε υποδομές όσο και σε εξοπλισμό- που θ' αλλάξουν άρδην την εικόνα και θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα του, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της περιοχής ως σταθερό τουριστικό προορισμό τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, προβλέπονται: >Προμήθεια Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Περιλαμβάνει βελτιώσεις αναβατήρων, βοηθητικά συστήματα, σύστημα ηλεκτρονικής εκδοσης εισιτηρίων, αναβάθμιση και αντικατάσταση χιονοστρωτήρων. >Εργασίες για την Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανασχεδιασμού στις πίστες, έργα Πολιτικού Μηχανικού, Βελτιώσεις – Συμπληρώσεις κτιριακής υποδομής. > Προμήθεια εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και δίκτυα. Προβλέπεται σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού ικανό να καλύψει τις δυνητικές ανάγκες χιονοδρόμων, επισκεπτών και εργαζομένων όπως προβλέπεται να διαμορφωθούν μετά την αναβάθμισή του. Θα εγκατασταθεί στη στάθμη 1.700μ. (Ξηρόκαμπος), όπου εντοπίζονται οι περισσότερες ανάγκες. Θα είναι υπόγειος για την αποφυγή διαταραχής του τοπίου και για την προστασία από παγετό. Η τελική διάθεση προβλέπεται υπεδάφια σε κατάλληλο βάθος. Επειτα από την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το περιφερειακό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την οριστική υποβολή της πρότασης στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2018 προκειμένου η μελέτη να διαβιβασθεί στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και η επένδυση να πάρει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότησή της.
ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ «Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχει συμβάλει στην οικονομία της περιοχής, έχει ταυτιστεί με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τοπικό παραγωγικό ιστό, έχει λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά υπέρ της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να προχωρήσουμε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του. Στην Περιφέρεια, με την συνεργασία των εμπλεκομένων πλευρών, του Δήμου και του Χιονοδρομικού, σχεδιάσαμε τον τρόπο που το Κέντρο θ' αναβαθμιστεί ώστε ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».
Γ. ΛΑΖΟΥΡΑΣ «Ενας πολύχρονος αγώνας, μια μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια του Δήμου μας και του Χιονοδρομικού μας Κέντρου αλλά και των κατοίκων μας και των φορέων μας, μια ''ανέλπιστη και γλυκιά προσμονή'', με την καταλυτική συμβολή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και την υπεσχημένη στήριξη της Κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, βρίσκει επιτέλους τη δικαίωσή του τώρα, στη δύσκολη εποχή της κρίσης και του τέλους των μνημονίων.
Στο MEC Παιανίας, στην TRASPORT SHOW, όπου εκτίθεται και το εκχιονιστικό-φορτηγό MAN TGM 18900 BB, ειδική κατασκευή για το Χιονοδρομικό Κέντρο και τα Καλάβρυτα, που δώρισε στον δήμο ο μεγάλος δωρητής και ευεργέτης, Θανάσης Μαρτίνος και η εταιρεία του ΑΙΓΕΑΣ βρέθηκε και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς. Το ειδικό μηχάνημα έργου τον χειμώνα, θα καθαρίζει τους χιονισμένους δρόμους.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα