Πρόστιμο 550 ευρώ στα ΕΛΤΑ από την Περιφέρεια, για τον αμίαντο στο κεντρικό κτίριο της Πάτρας

Πρόστιμο ύψους 550 ευρώ επέβαλε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛ.ΤΑ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για το ζήτημα που προέκυψε με τον αμίαντο στο κεντρικό κτίριο της Ζαΐμη στην Πάτρα. Η υπεύθυνη μηχανικός του κτιρίου Aθηνά Σουγλέρη προσέφυγε στην Περιφέρεια και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη δικαιοσύνη και ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις.

Αναστάτωση στα ΕΛΤΑ της Ζαΐμη λόγω αμιάντου … – The Best News

Όπως καταγγέλθηκε, σε εργασίες στον δεύτερο όροφο του κτιρίου για επικάλυψη του αμίαντου, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα και εργαζόμενοι θορυβήθηκαν για έκθεσή τους σε κίνδυνο.

ΕΛΤΑ – Πάτρα: Καταθέτουν στην ανακρίτρια για τον …

«Ελέγχοντας το χώρο και την υπόθεση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψιν «το γεγονός ότι στην από 14-08-2018 αυτοψία μας διαπιστώθηκε εκτέλεση εργασιών που περιλαμβάνουν χρησιμοποίηση αμιάντου, δηλαδή διάτρηση των υφιστάμενων αμιαντοπλακών και χρήση τους ως βάση στερέωσης για τις γυψοσανίδες κάλυψής τους, χωρίς να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο, για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα υγρά και αέρια απόβλητα σύμφωνα με τις οριακές τιμές του άρθρου 3 της ίδιας σχετικής Κ.Υ.Α γιατί δεν τηρήθηκε το βιβλίο μετρήσεων που απαιτείται για την πραγματοποίηση εργασιών χρησιμοποίησης αμίαντου όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της ίδιας σχετικής Κ.Υ.Α.. 36. Τη με αρ. πρωτ. οικ. 325478/6453/23-10-2018 εισήγηση της Δ/νσης μας επιβολής προστίμου.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Την επιβολή προστίμου ποσού ύψους πεντακοσίων πενήντα ευρώ (550 €), βάσει του άρθρου 21 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21-09-2011) στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. λόγω μη τήρησης του άρθρου 4 της (7) σχετικής Κ.Υ.Α. δεδομένου ότι διαπιστώθηκε εκτέλεση εργασιών που περιλαμβάνουν χρησιμοποίηση αμιάντου χωρίς να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο, για την πρόληψη των εκπομπών αμιάντου στα υγρά και αέρια απόβλητα σύμφωνα με τις οριακές τιμές του άρθρου 3 της ίδιας σχετικής Κ.Υ.Α. γιατί δεν τηρήθηκε βιβλίο καταγραφής μετρήσεων που απαιτείται για την πραγματοποίηση εργασιών χρησιμοποίησης αμίαντου».

Την απόφαση υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης.

Η μηχανικός, υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτιρίου Αθηνά Σουγλέρη χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη της επιβολής προστίμου, ωστόσο θέτει ερώτημα για το πώς υπολογίστηκε το πρόστιμ,ο στο ύψος μόνο των 550 ευρώ και τι διορθωτικές ενέργειες υποδείχτηκαν. Προσθέτει πως εκτέθηκαν σε κίνδυνο αρκετά άτομα, χωρίς να έχει γίνει ακόμα η αποκατάσταση του λάθος έργου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης επεσήμανε στο thebest.gr πως ο καθορισμός του διοικητικού προστίμου γίνεται με βάση αλγόριθμους που ισχύουν πανελλαδικά για όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με την παράβαση και δεν προκύπτει από τη δική του προσωπική κρίση ή διακριτική ευχέρεια.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    14 Νοεμβρίου 2018

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία