Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγός από τη Μυρτιά για τη φετινή ελαιοπαραγωγή – «Στο 1,80€ το πουλάμε το λάδι»

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην ηλειακή ελαιοσυγκομιδή, αφού ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί αποχωρούν απογοητευμένοι από τα λιοστάσια τους αντικρίζοντας τον μαυρισμένο καρπό στα δέντρα.

Ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πανόπουλος από τη Μυρτιά τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ζημιά μπορεί να ξεπερνά και το 80%, γεγονός που ίσως τον οδηγήσει να μην μπει καν στη διαδικασία να απλώσει πανιά για να μαζέψει τις ελιές.

«Η κατάσταση είναι δραματική φέτος στα λιοστάσια. Έχω ραντίσει επτά φορές και πάλι οι ελιές πέφτουν. Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά βλέπω και σε άλλα λιοστάσια το ίσιο πράγμα. Έχουν σαπίσει σχεδόν όλες οι ελιές. Σε πολλά λιοστάσια δεν μαζεύουν καθόλου. Κι από όσους ξέρω ότι έχουν μαζέψει, το λάδι που βγήκε, δεν είναι να το φάει κάποιος. Πηγαίνετε σε ένα ελαιοτριβείο να βρείτε τα οξέα να δείτε αν τρώγεται αυτό το λάδι. Για βιομηχανικό πουλιέται, σε τιμή κάτω από δύο ευρώ. Με το ζόρι στο 1,80€ το δίνουν οι περισσότεροι. Eγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα να τελικά θα τις μαζέψω, διότι έτσι όπως είδα τον καρπό, δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει να στρώσω πανιάι και να μπω σε έξοδα για τη συγκομιδή», σημείωσε ο κ. Πανόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, τότε η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων παραρωγών θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.

«Δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Το ελαιόλαδο είναι βασική πηγή εισοδήματος για όλη την Ηλεία, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έστω μερικές ρίζες ελιές και να μη βγάζει λάδι έστω για προσωπική του χρήση. Είχαμε υπολογίσει στα χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έξοδα τρέχουν διαρκώς, οι λογαριασμοί, τα καύσιμα, οι φόροι. Πώς θα τα πληρώσουμε έχει αναρωτηθεί κάποιος;» σχολιάζει με νόημα ο κ. Πανόπουλος.


Πηγή