Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς & Ιθάκης για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σάμης

Αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 11 στο Γ.Ν. Αργοστολίου όπου θα είναι σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η προγραμματισμένη σύσκεψη του ΕΚΚΙ στο Κ.Υ. Σάμης όπου συμμετείχαν οι εναπομείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Μετά την εισήγηση του προέδρου του ΕΚΚΙ αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση όπου από πλευράς των γιατρών παρουσιάστηκαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και το νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης όχι μόνο του Κ.Υ. Σάμης αλλά συνολικά των δομών υγείας του νομού. Κρίσιμο ζήτημα οι μετακινήσεις των γιατρών από δομή σε δομή καθώς και το ζήτημα ότι οι αγροτικοί γιατροί δεν επαρκούν για τις ανάγκες των αγροτικών ιατρείων στα χωριά. Αναφέρθηκε ακόμη ότι στο Κ.Υ. με δυσκολία βγαίνουν οι βάρδιες καθώς το προσωπικό είναι μόλις 3 γιατροί ,3 νοσηλευτές ,1 διοικητικός και 1 οδηγός. Συζήτηση έγινε και για το ζήτημα της συνταγογράφησης.

Από τους κατοίκους τονίστηκε ότι αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δε μπορεί μια δομή υγείας να λειτουργεί μόνο από το φιλότιμο του προσωπικού . Εκπρόσωπος συλλόγου γονέων υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Κ.Υ. είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα σχολεία της Σάμης έχουν πάνω από 300 μαθητές. Αίσθηση στους συντοπίτες μας προκάλεσε η αναφορά του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι ενώ έθεσε το ζήτημα της υγείας στο δημοτικό συμβούλιο και ειδικά τις εξελίξεις στη Σάμη ,το αίτημα αυτό απορρίφτηκε.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού κέντρου κλείνοντας τη συζήτηση κάλεσαν σε διαρκή επαγρύπνηση τους εργαζόμενους κόντρα στη λογική του «ρεαλισμού» και του μικρότερου κακού: ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υγεία πρόνοια φάρμακο. Κατήγγειλαν ότι στόχος και της σημερινής κυβέρνησης είναι η περεταίρω εμπορευματοποίηση της υγείας αντιμετωπίζοντας την υγεία του λαού ως κόστος και τροχοπέδη στην ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στους οποίους δίνουν γη και ύδωρ . Από το Εργατικό κέντρο τονίστηκε η ανάγκη πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος και για τα ζητήματα της υγείας και ότι δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις ή από τα πάνω και ότι αυτό που χρειάζεται είναι συλλογική διεκδίκηση.Το Εργατικό κέντρο παλεύει για:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία
  • Να μην κλείσει κανένα Κ.Υ. ,καμία δομή υγείας
  • Καμία μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία
  • Μόνιμες προσλήψεις και σύγχρονες υποδομές που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

Τέλος δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού σήμερα στις 11 στο Γ.Ν. Αργοστολίου όπου θα είναι σε εξέλιξη η απεργιακή συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, αλλά και για τις 28 Νοέμβρη στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.ΓΑΒΡΙΛΗΣ Γ.ΒΑΛΕΝΤΗΣ


Πηγή