Ζούμε στον πλανήτη με «πίστωση»! – Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον Πύργο από τους Οικολόγους-Πράσινους

Οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των εξορύξεων υδρογονανθράκων συζητήθηκαν χθες το πρωί σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένες μελέτες και δημοσιεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα όρια του πλανήτη είναι ξεπερασμένα, καθώς η ανθρωπότητα παγκοσμίως εξαντλεί τάχιστα τους φυσικούς πόρους και ουσιαστικά ζει με «πίστωση», δημιουργώντας διαρκώς «οικολογικό χρέος».

Τόσο ο Μανώλης Βέμης, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων, όσο και ο Ρήγας Τσιακίρης, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ηπείρου και μέλος τοπικού δικτύου ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις εξορύξεις, αναφέροντας παραδείγματα από γειτονικές χώρες (Ιταλία, Αλβανία) και επισήμαναν τις πολλαπλές επιπτώσεις τους στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αμφότεροι τόνισαν ότι ενώ η Ελλάδα δείχνει να οπισδοδρομεί, καθώς η παγκόσμια τάση έχει στραφεί προς την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο ηλειακής καταγωγής βουλευτής και πρ. αναπλ. Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε την επιφυλακτικότητά του.

«Οι εξορύξεις υδρογονανανθράκων δεν θα προσφέρουν τίποτα στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας, στην Ελλάδα και αντίθετα καθιστούν τη χώρα όμηρο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες όπου πήγανε αρπάξανε και δεν άφησαν τίποτα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτού του τύπου την οικονομική δραστηριότητα», είπε.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υφυπ. Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκης, δήλωσε:

«Η εκδήλωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προβληματιστούμε όλοι όχι μόνο για τις εξορύξεις αλλά για την ίδια τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αν είναι να μην κάνουμε εξορύξεις αλλά να συνεχίσουμε τις εισαγωγές, η πληγή δεν θεραπεύεται πολύ. Επίσης πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θα αντικαταστήσει τους υδρογονάνθρακες, προφανώς οι ανανεώσιμες πηγές, η εγκατάσταση των οποίων προκαλεί αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες και διχάζει.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Πύργου, Γ. Λιατσής, ο οποίος έκανε λόγο για «εκδήλωση με εξαιρετικό ενδιαφέρον».
Χαιρετισμό απηύθυνε η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Ηλείας, Γ. Γουβιάς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Ε. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο περιφ. σύμβουλος Λ. Αριστειδόπουλος, ο δημοτ. Σύμβουλος και αντιπρ. του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Γ. Αργυρόπουλος, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά.


Πηγή