«Αδιέξοδο και στασιμότητα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», του Διoνύση Μάμαλου.

Δήμος Κέρκυρας «Αδιέξοδο και στασιμότητα με τη διαχείριση των απορριμμάτων», του Διoνύση Μάμαλου.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά δυστυχώς δεν άφησε πίσω της κάτι θετικό που να «φωτίζει» το άμεσο ή απώτερο μέλλον και να αφήνει σημάδια αισιοδοξίας. Κάθε άλλο θα έλεγα, μάλλον περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα.

Να ξεκινήσω με την απόφαση του ΣτΕ όπου συνεκδικάστηκαν δυο υποθέσεις τα ασφαλιστικά μέτρα των 75 κατοίκων της Λευκίμμης και η ένσταση που κατέθεσε το Αλεύχιμον. Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση το ΣτΕ αποφάσισε, ο Δήμος Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΔΙΣΑ να έχουν τη δυνατότητα εναπόθεσης μέχρι τον Ιούνιο του 2009 περίπου 2000 ακόμα τόνων στον ΧΥΤΥ νότου, όπως αναφέρεται στην απόφαση. Βέβαια μέχρι τότε, όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Κέρκυρας, αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ γίνονται προσπάθειες για την αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει κώλυμα με την αδειοδότηση του οικοπέδου των αδελφάτων στο Τεμπλόνι, όπου θα δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΔΙΣΑ να αποσυμφορήσει τον χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο οποίος είναι κορεσμένος και πλέον υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο αν δεν δοθεί λύση να σταματήσει η αποκομιδή αφού δεν θα υπάρχει χώρος για εναπόθεση των απορριμμάτων που οδεύουν για επεξεργασία από τον δεματοποιητή. Η αδειοδότηση προσκρούει στην άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να εκχωρήσει την άδεια και μάλιστα δύο φορές που έχει κατατεθεί το αίτημα από τον ΣΥΔΙΣΑ και ενώ έχει γνωμοδοτήσει θετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος που μίλησε στην εκπομπή «ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» είπε ότι «υπάρχει θύλακας αντίστασης στην Περιφέρεια» που εμποδίζει τον σχεδιασμό του Δήμου. Επίσης ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Λευκιμμαίων Σπύρου Γατσούλη, ο οποίος σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι «η άρνηση της Περιφέρειας να αδειοδοτήσει τον χώρο του οικοπέδου των αδελφάτων, στέλνει τα σκουπίδια στη Λευκίμμη». Τώρα πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ πιέζει ο χρόνος, την λύση φαίνεται ότι θα την δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Και η τρίτη υπόθεση που σχετίζεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και μας απασχόλησε αυτή την εβδομάδα, σχετίζεται με τους 39 εργαζομένους στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του διαγωνισμού 3Κ. Θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει αυτή την εβδομάδα αφού μετά από ένα σχεδόν χρόνο δεν έχουν βγει οι οριστικοί πίνακες για την πρόσληψη 170 ατόμων, αλλά υπάρχει η δέσμευση να ψηφιστεί τροπολογία για να δοθεί παράταση δυο μηνών και μέχρι τότε να έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες. Κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο για την αποδεκατισμένη Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι για μια ακόμα φορά η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων κινείται σε τεντωμένο σκοινί, που ελπίζουμε να μην σπάσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 09-12-2018.


Πηγή