Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αττικής: «Αγώνας στην Αθήνα και στην Κέρκυρα μέχρι τελικής δικαίωσης». 

Περιβάλλον Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αττικής: «Αγώνας στην Αθήνα και στην Κέρκυρα μέχρι τελικής δικαίωσης».

Mε αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αττικής εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018 στις 16:30΄ στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των : Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση , Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου , Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη , Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελου Καπετάνιου , Διευθύντριας Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών Ελένη Πατσαρίνου και Νομικού Συμβούλου Υπ . Σέργιου Σερμπέτη και της Επιτροπής Λευκιμμιωτών αποτελούμενης από την Πρόεδρο Ευδοκία Μακαντάνη ,τη Γραμματέα Αγγελίνα Παγιάτη και το μέλος Νίκο Κουρή του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής «Π.ΣΥ.Λ.Α.» , τον Πρόεδρο Σπύρο Πανδή και το Γραμματέα Γιάννη Πανδή του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λευκίμμης «Αλεύχιμον» και το Σπύρο Κοντομάρη , εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Αγώνα για τη Λευκίμμη με τα ακόλουθα αιτήματα :
-ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ Ο ΧΥΤΥ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΩΝ
-ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ & ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ
-ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΝΩΣΤΑ.
Ξεκίνησε η Σύσκεψη με την ανάγνωση του ΟΜΟΦΩΝΟΥ ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής (21/10/2018) από την Πρόεδρο Ευδοκία Μακαντάνη , που περιείχε το πλαίσιο αγώνα της συγκέντρωσης στο Μοναστηράκι και της πορείας όλων στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 21/11/2018 . Στη συνέχεια παρουσιάστηκε λεπτομερώς από όλα τα μέλη της Επιτροπής η πραγματικότητα στη Λευκίμμη απο τον Ιούλιο του 2018, που έγινε η πρώτη εναπόθεση των σύμμεικτων . Επισημάνθηκε η ακαταλληλότητα του χώρου . Καταγγέλθηκε η κατοχή της περιοχής πέριξ του ΧΥΤΑ Λευκίμμης από τα ΜΑΤ και οι συνεχιζόμενες διώξεις των αγωνιζομένων κατοίκων ενάντια στο προαναγγελθέν περιβαλλοντικό έγκλημα , που συντελείται στη Λευκίμμη στη θέση Μεσοράχια . Εγινε εκτενής αναφορά για τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που καθημερινά βιώνουν οι Λευκιμμιώτες από τις δυνάμεις καταστολής αλλά και την ανυπόφορη δυσοσμία στην περιοχή. Καταγγέλθηκε και η νέα απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή εναπόθεση ακόμη 2.000 τόνων σύμμεικτων δεμάτων για έξη μήνες. Οι αρμόδιοι Υπουργοί και το επιτελείο τους , ενημερώθηκαν για όλα . Υποσχέθηκαν άμεσα , νέα συνάντηση των παρόντων Υπουργών με όλα τα παρόντα μέλη της Επιτροπής των Λευκιμμιωτών ,στην οποία θα προσκληθούν ο Δήμαρχος Κερκυραίων , ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι χρηματοδοτήθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός των Ιονίων Νήσων από το Υπουργείο Εσωτερικών το 2016 για την προσωρινή τριετή λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης και για την εγκατάσταση των υποδομών της ολοκληρωμένης διαχείρισης .
Εκ μέρους της ηγεσίας των Υπουργείων επιχειρήθηκε η μετάθεση ευθυνών, εξ ολοκλήρου, στην Τοπική Διοίκηση για τη μη εφαρμογή του σχεδιασμού του κράτους , που ήταν, κατά τη γνώμη της, σωστός.
Eκ μέρους του Π.ΣΥ.Λ.Α. η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ευδοκία Μακαντάνη κατήγγειλε σε κάθε περίπτωση την Κυβέρνηση και όλο το πολιτικό της προσωπικό , που υπηρετεί πάντα με το αζημίωτο την πολιτική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που και τώρα επιχειρεί να αποδομήση την όποια Κοινωνική Πολιτική έχει απομείνει στους Δήμους της Χώρας με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» . Επίσης , ίδιες ευθύνες απέδωσε και στην ΗΓΕΣΙΑ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας , γιατί ταυτίστηκε με την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, στο πρόσφατο τακτικό ετήσιο συνέδριό της, και την ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ε.Ε. που θωρακίζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων με τις Ιδιωτικοποιήσεις και την Ανατροπή των Εργασιακών Σχέσεων .
Η Επιτροπή των Λευκιμμιωτών δήλωσε , ενώπιον όλων , ότι η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί , με τις προϋποθέσεις να μην εναποτεθεί , ούτε ένα δέμα, από τώρα και στο εξής στη Λευκίμμη , να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα και να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις όλων των αγωνιζομένων κατοίκων της Λευκίμμης.
Επίσης με μια φωνή προειδοποίησε ότι δε θα δεχθεί κι άλλον εμπαιγμό από τους καθ΄ύλην αρμόδιους και δε θα ανεχθεί τη μετάθεση ευθυνών « από τον Ανα στον Καϊάφα ».

Αποσαφήνισε ότι ο αγώνας των Λευκιμμιωτών θα κλιμακωθεί μέχρι να δοθεί λύση στα πλαίσια της Δημόσιας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων με την ανάλογη εγκατάσταση των υποδομών όπως επιτάσσει η Επιστήμη και η Τεχνογνωσία για τη διασφάλιση της Υγείας των Εργαζομένων των Κατοίκων και της προστασίας του Περιβάλλοντος.
Ο δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο είναι ένας:
ΑΓΩΝΑΣ των Λευκιμμιωτών και στην Κέρκυρα και στην Αθήνα μέχρι τελικής δικαίωσης».


Πηγή