Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος – Ποιες οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Αυτοδιοίκηση Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος – Ποιες οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Στις εργασίες του Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) συμμετέχει ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.

Το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Αθήνα και ολοκληρώνεται αύριο. Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δήμων μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οικονομικά των δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ο Υπουργός κ. Χαρίτσης εξήγγειλε δύο σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος μιλώντας στο Corfutv τόνισε ότι: «Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία που θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων των συνδυασμών.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου Δήμου και θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%.

Επίσης, Πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε 1300 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για κάλυψη αναγκών του Δήμου. Επίσης ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Δεν έγινε καμία αναφορά για το θέμα της διάσπασης των Δήμων».

Φωτ.: ΣΤ. ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ


Πηγή