Αχαΐα: Στόχοι και προτάσεις για την τοπική υγεία – Τέσσερα στελέχη μιλούν στην “Π”

Το 2019 φορτώνεται από το 2018 σοβαρότερα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Παρ΄ ότι τη χρονιά που πέρασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να προχωρήσει σε τομές αναβάθμισης, κυρίως της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αυτή οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Οι δύο βασικές τομές, που ήταν η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είχαν την επιθυμητή εξέλιξη. Οι ΤΟΜΥ χωρίς την κατάλληλη στελέχωση και στον απαιτούμενο εξοπλισμό δεν κατέφεραν να ξεφύγουν από το επίπεδο του αγροτικού ιατρείου συνταγογράφησης. Από την άλλη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που από την πρώτη στιγμή ήταν ανεφάρμοστος λόγω έλλειψης γιατρών, παραπέμφθηκε για το μέλλον. Παράλληλα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, και ιατρεία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας) στο τέλος του χρόνου άδειασαν από γιατρούς και βασικές ειδικότητες καθώς άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν και για άλλους έληξαν οι συμβάσεις τους καθώς εργάζονταν ως επικουρικό προσωπικό. Επιπροσθέτως χθες έληξε και η προθεσμία επιλογής για τους γιατρούς που πρώην ΙΚΑ – ΠΕΔΥ μεταξύ, ΠΕΔΥ και ιδιωτικών ιατρείων. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο θα αφήσουν πίσω τους κενές θέσεις στο Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας τις οποίες το Υπουργείο θα πρέπει να καλύψει άμεσα καθώς τα υπάρχοντα κενά δεν επιτρέπουν περαιτέρω απώλειες» ανέφερε στην «Π» ο γραμματέας των γιατρών του ΠΕΔΥ Νίκος Κοσκινάς. Χαρακτηριστική περίπτωση νοσοκομειακή αποδυνάμωσης στην περιοχή μας , όπως προ καιρού είχε γράψει η «Π» είναι η συνταξιοδότηση διευθυντών και κορυφαίων γιατρών του Καραμανδανείου. Και συγκεκριμένα του διευθυντής της Παιδιατρικής δρ. Γεωργίου Κροκιδά, τον διευθυντή του Παιδονευρολογικού Τμήματος Νικόλαο Διαμαντόπουλο, τον διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής Γιώργο Χριστοδούλου, τον υπεύθυνο του Ακτινολογικού Εργαστηρίου Αθανάσιο Γαζή και τον Γιώργο Παπαπαύλου από το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.
Μαστοράκου: «Η θεραπεία προϋποθέτει διάγνωση»
Το κυρίαρχο ζήτημα που προέκυψε από τις πολιτικές υγείας των τελευταίων ετών έχει να κάνει με την απαξίωση του ρόλου του ιατρού και της επιστημονικής του υπόστασης και την έκδηλη αγωνία επαγγελματικής επιβίωσης. Η τοξική επίδραση των μνημονιακών μέτρων στην υγεία άφησε ανεξίτηλα το ίχνος τους στην επαγγελματική προοπτική και στην πορεία όλων των ιατρών της χώρας. Ο ιατρικός κόσμος στοχοποιήθηκε αλύπητα, κονιορτοποιήθηκε και δέχθηκε απανωτές επιθέσεις που έβλαψαν το κύρος και την ορθή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Επιστημονική απαξίωση, εργασιακή εξάντληση, ατελείωτη ταλαιπωρία και επαγγελματική ανασφάλεια παντού. Αυτό το κλίμα αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε και να πείσουμε παράλληλα την κεντρική διοίκηση ότι ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα. Πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες και να καλύψουμε τα επείγοντα ζητήματα. Ηρθε η ώρα να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα και να παραδεχτούμε τις αδυναμίες του. Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το θεραπεύσουμε.
Μαμμή: «Να δώσουμε ζωή σο γερασμένο κτιριό μας»
Ο στόχος μας είναι η έναρξη, εντός του 2019, όλων των έργων που θα αναβαθμίσουν πλήρως τις υπηρεσίες του νοσοκομείου μας. Εχουμε ανοιχτά μέτωπα σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από την επέκταση της ΜΕΘ, τη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και φυσικά την κάλυψη κενών ιατρικών, νοσηλευτικών και άλλων κενών θέσεων που έχουμε. Βασικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση του κτιρίου μας, η αντικατάσταση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και παράλληλα θα δώσουμε ζωή στο γερασμένο μας κτίριο. Οι φθορές είναι εμφανέστατες σε όλους τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το νοσοκομείο μας δεν έχει αλλά περιθώρια καθυστέρησης συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο κτιριό του. Επίσης μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης θα πετύχουμε και πολύ μεγάλη οικονομία. Στις προτεραιότητες μας είναι η βελτίωση της φύλαξης και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
Σερεμέτης: «Το νέο κτίριο πρέπει να γίνει ορατό»
«Πρωτίστως πρέπει να λήξει το θέμα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου μας. Αλλωστε δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο πέραν της 31ης Ιανουαρίου καθώς δεν θα μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε. Από κει και πέρα, ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε το Αιμοδυναμικό μας Εργαστήριο. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας βρίσκεται η κτιριακή μας επέκταση. Αυτό είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για το νοσοκομείο μας καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να στεγάσουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας και να αναπτύξουμε όλα μας τα τμήματα όπου επιθυμούμε αλλά και επιβάλλεται να γίνει. Αυτό είναι έργο που πρέπει να γίνει ορατό εντός τους 2019 και για τους εργαζόμενους που το διεκδικούν επί τόσα χρόνια αλλά και για τους πολίτες. Υπάρχουν οι σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις στο θέμα αυτό απομένει πλέον να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους. Και φυσικά βελτίωση της καθημερινότητας σε επίπεδο υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας».
Μπονάνος: «Φέρτε μας γιατρούς»
Σε δυο κατευθύνσεις εστιάζουμε τον αγώνα μας. Στην ενίσχυση της υποδομής και στο επιστημονικό δυναμικό. Αμεσα ενίσχυση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε επίπεδο υποστήριξης της προληπτικής ιατρικής από μηχανήματα που θα βοηθήσουν τους πολίτες. Αυτό σημαίνει σύγχρονος υπερηχογράφος και μαστογράφος, καινούργιο ακτινολογικό μηχάνημα που μαζί με τον ψηφιακό εμφανιστή που πρόσφατα προστέθηκε, στο Κέντρο Υγείας θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την πρόληψη. Αυτοδυναμία στην διαχείριση του Αστικού Κέντρου Υγείας με δικό του προϋπολογισμό και αυτόνομο κτίριο που δεν θα εμπλέκεται ο ΕΦΚΑ. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών ειδικοτήτων που θα ανήκουν αποκλειστικά στο Κέντρο Υγείας χωρίς να είναι περιφερόμενοι στην 6η ΥΠΕ. Μέχρι την πλήρη κάλυψη των θέσεων, επικουρικό προσωπικό να καλύψει βασικές ειδικότητες (ψυχίατρος, ακτινολόγος, δερματολόγος, ορθοπαιδικός, ρευματολόγος, γυναικολόγος) που με τον καινούργιο χρόνο η έλλειψη τους θα δημιουργήσει τεράστια κενά στην περίθαλψη κυρίως του ανασφάλιστου πληθυσμού.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ rizogianni@pelop.gr


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    2 Ιανουαρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Αχαΐα