Γιατί η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει… κλόουν στο διάστημα

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της NASA στον Άρη ενδεχομένως να περιλαμβάνει και… κλόουν!

Αυτό το σενάριο εξετάζει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, σύμφωνα με τη βρετανική guardian, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ότι οι κλόουν έχουν την ικανότητα να τονώνουν το ηθικό και να μειώνουν τις εντάσεις μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε μία ομάδα.

Η συμμετοχή κωμικών στις επανδρωμένες αποστολές θα έχει επίσης στόχο να διασκεδάζει τους αστροναύτες, ώστε να αντέξουν τη μοναξιά που νιώθουν κατά την παραμονή τους στο διάστημα, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Αυτό που έχουν συμπεράνει, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είναι ότι άτομα που συμμετέχουν σε αποστολές σε μακρινά μέρη νιώθουν συχνά απομόνωση και μονοτονία, συναισθήματα που μπορεί να επιβαρύνουν την ψυχική τους κατάσταση. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασκεδάζουν, και σε αυτό το πλαίσιο, ένας κλόουν θα βοηθούσε αρκετά.

Ο ανθρωπολόγος Jeffrey Johnson, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διερευνά το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι όντως αναγκαίο και εφικτό στα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια. Έως τώρα, έχει μελετήσει τέσσερις ομάδες αστροναυτών της NASA, οι οποίοι έχουν περάσει 30 έως 60 μέρες σε ένα προσομοιωμένο διαστημικό καταφύγιο στο Χιούστον του Τέξας. Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι ο ρόλος ενός κωμικού μέσα σε μία απομονωμένη ομάδα, είναι καθοριστικός, γεγονός που προέκυψε και από ανάλογες μελέτες που έκανε σε ομάδες που ζούσαν σε βάσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Πολωνίας, της Κίνας και της Ινδίας στην Ανταρκτική, καθώς και αλιευτικές αποστολές στην Αλάσκα.

«Οι κλόουν είναι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ομαδικό πνεύμα, να γεφυρώνουν τις διαφορές όταν εμφανίζονται εντάσεις και να τονώνουν πραγματικά το ηθικό», δήλωσε ο Johnson, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το ταξίδι προς τον Άρη αναμένεται να διαρκέσει περίπου 8 μήνες, ενώ το πλήρωμα θα παραμείνει στον Άρη για διάστημα τόσο πολύ, που δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία.

Ο ίδιος ο ανθρωπολόγος, πάντως, διευκρίνισε ότι οι κλόουν δεν θα πρέπει να έχουν μόνο ταλέντο στην κωμωδία, αλλά και να είναι και εξαιρετικοί επιστήμονες και μηχανικοί, ώστε να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη εκπαίδευση του αστροναύτη…


Πηγή