Νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής


«Ανάσα» για εκατοντάδες επιχειρήσεις στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων έχει δώσει η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση περισσότερων από 3.000 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ.

Μετά από μία «πλούσια» προγραμματική περίοδο (2007-2013) κατά την οποία η Διαχειριστική υλοποίησε 13 δράσεις τις οποίες «εκμεταλλεύθηκαν» 3.316 επιχειρήσεις (1.002 στη Δυτική Ελλάδα) ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις τους ύψους 172 εκατ. ευρώ, ανοίγει ένα ελπιδοφόρο κεφάλαιο, καθώς ο Φορέας θα αναλάβει προγράμματα του ΕΣΠΑ 2013 –2020, τα ΠΕΠ, αλλά και τη νέα δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πλάτωνας Μαρλαφέκας μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων Μάγδα Πετροπούλου στα νέα γραφεία της Διαχειριστικής, στην οδό Μαιζώνος 122, στο ύψος της Γούναρη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενδιάμεσου Φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2007-2013, όπου η Διαχειριστική υλοποίησε με επιτυχία 13 δράσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί 11.000 περίπου υποβολές έργων και να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους 3.316 επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν την επένδυσή τους, ύστερα από 7.500 διοικητικούς και 3.000 επιτόπιους ελέγχους.

Συνολικά, εκταμιεύθηκαν 172 εκατ. ευρώ ως δημόσια δαπάνη στις τέσσερις περιφέρειες της γεωγραφικής κάλυψης, εκ των οποίων τα 49 εκατ. ευρώ αφορούν στη Δυτική Ελλάδα σε 1.002 επιχειρήσεις. Οπως τονίστηκε, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και μάλιστα ο Ενδιάμεσος Φορέας ανακηρύχθηκε δεύτερος σε απορροφητικότητα σε όλη τη χώρα, επισημαίνοντας πως παραμένει στόχος η πρωτιά στην απορροφητικότητα και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2013-2020, που υλοποιούνται σημαντικά προγράμματα.

«Από το 2016 που οριστήκαμε ο Ενδιάμεσος Φορέας του ΕΠΑΝΕΚ μας έχουν ανατεθεί 12 δράσεις, έχουν υποβληθεί στον φορέα μας 10.931 επιχειρηματικά σχέδια και έχουν ενταχθεί περίπου 3.000 έργα, προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ και δημοσίας δαπάνης 228 εκατ. ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχθεί ήδη 826 έργα, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη (Δ/Δ).

Από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας η Αχαΐα κατέχει τα σκήπτρα, καθώς έχει εντάξει 464 προτάσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ (30,4 εκατ. ευρώ Δ/Δ). Δεύτερη ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 246 προτάσεις ύψους 23 εκατ. ευρώ (τα 13 εκατ. ευρώ Δ/Δ) ενώ η Ηλεία έχει τον μικρότερο αριθμό, δηλαδή 116 προτάσεις ύψους 10,8 εκατ. ευρώ (6,3 εκατ. ευρώ Δ/Δ).

ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ» ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΑ ΠΕΠ

Στα «χέρια» του Ενδιάμεσου Φορέα περνούν τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, καθώς τον περ. Δεκέμβριο ορίσθηκε ο ΕΦΕΠΑΕ ως ενδιάμεσος φορέας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».Η εκχωρούμενη προς διαχείριση συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 22.855.773,20€. Η προκήρυξη των πρώτων δράσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ενώ πρόκειται να αναλάβουν και το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.

ΠΛ. ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ: «ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ»

«Στόχος μας είναι να μην χάνεται καμία επένδυση, να μην χάνουμε πόρους», ανέφερε ο κ. Μαρλαφέκας, προσθέτοντας πως «ο Φορέας επενδύει στην απορροφητικότητα και την πλήρη διαφάνεια, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες στην επιχειρηματικότητα των ΜμΕ, επενδύσει στην έγκυρη, έγκαιρη και συστηματική ενημέρωση του επιχειρηματικού κοινού και υλοποιεί καθημερινά τη δέσμευσή του για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων, οι οποίοι είναι η στήριξη της ρευστότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

-ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η δράση προκηρύχθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 (400 εκατ. ευρώ) και δικαιούχοι είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης , Υπηρεσιών, Ενέργειας, κ.α. Εξαιρούνται από την δράση επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού. Η υποβολή θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου.

-ΕΜΠΟΡΙΟ-ΕΣΤΙΑΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η δράση προκηρύχθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 (60 εκατ. ευρώ) και δικαιούχοι της δράσης είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται: – στο λιανικό εμπόριο -στην παροχή υπηρεσιών εστίασης -την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης -στην παροχή υπηρεσιών παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και λοιπών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Η υποβολή των επενδυτικών σχεδίων θα ξεκινήσει στις 27/2.


Πηγή