Κατάκολο: Αιμοδοσία «ανάσα» για τους ασθενείς της Ηλείας

Μπορεί να είναι μικρή – μόλις 3,5 ετών – και να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τον όρο «εθελοντική αιμοδοσία». Ωστόσο, η μικρή Εμμανουέλλα, χθες το πρωί, βλέποντας τον μπαμπά της, Παναγιώτη, να αιμοδοτεί στο Κατακόλο, έμαθε ότι κάνει μια καλή πράξη για βοηθήσει τους ανθρώπους και ότι δεν πόνεσε καθόλου. Έτσι, έμεινε εκεί να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαδικασία και όταν τη ρωτήσαμε αν θα γίνει κι αυτή αιμοδότρια όταν μεγαλώσει, αμέσως έγνεψε καταφατικά. Γιατί στα παιδιά, δεν χρειάζεται πάντα να λες, αρκεί να κάνεις το καλό!

Λόγω της μεγάλης έλλειψης σε αίμα, «αναβλήθηκαν» κάποιες μεταγγίσεις αίματος

«Η μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών – και κυρίως νέων ανθρώπων – μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους γιατί κι εμείς με αγάπη και ζήλο θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, να είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη από αίμα…» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κατακόλου και εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Νικολάου, πατ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, στο τέλος της χθεσινής αιμοδοσίας που ολοκληρώθηκε με τη συγκέντρωση 40 πολύτιμων μονάδων αίματος.

Από την χθεσινή, επιτυχημένη, 33η εθελοντική αιμοδοσία στο Κατάκολο

Η 33η αιμοληψία αποτέλεσε μεγάλη «ανάσα» για τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελλείψεις σε αίμα – και δη σε συγκεκριμένες ομάδες – ήταν μεγάλες, με συνέπεια, σε κάποιες περιπτώσεις, να «αναβάλλονται» οι μεταγγίσεις σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία. «Ευχαριστούμε το Σύλλογο του Κατακόλου και όλους τους αιμοδότες για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που δείχνουν απέναντι στον συνάνθρωπο και έρχονται αθρόα και τόσο ευχάριστα να αιμοδοτήσουν», λέει η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας, Έλσα Ζαχαριαδάκη, η οποία έκανε τον ιατρικό έλεγχο όλων των εθελοντών, που αιμοδότησαν στη συνέχει με την επιμέλεια των νοσηλευτών Γωγούς Παρασκευά (σ.σ Προϊσταμένη), Ράνιας Μπαρλαμά και Γιώργου Βενιζέλου.

Κάθε φορά και περισσότεροι νέοι

Ο Βασίλης (αριστερά) αιμοδότησε για πρώτη φορά χθες στον Σύλλογο του Κατακόλου, μετά από παρότρυνση του φίλου του, Στέφανου (δεξιά)

Στη χθεσινή αιμοληψία, συμμετείχαν εθελοντές αιμοδότες, τόσο από το Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου όσο και από την περιοχή του Γουμέρου, τον τόπο καταγωγής του πατ. Παναγιώτη. Ανάμεσα τους, παλιοί – τακτικοί αιμοδότες αλλά και αρκετά νέα παιδιά, που έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος «…όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών του Κατακόλου. Έρχονται και αρκετοί νέοι, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, αφού έτσι μεταδίδουν την ιδέα του εθελοντισμού και παραπέρα», σχολιάζει η κα Ζαχαριαδάκη.

Όλοι οι εθελοντές, πριν αιμοδοτήσουν, υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την κα Ζαχαριαδάκη

Έτσι, αν και οι ιώσεις δεν επέτρεψαν σε όλους όσοι επιθυμούσαν, να αιμοδοτήσουν, τελικά μέχρι το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν 40 πολύτιμες μονάδες αίματος. Κάποια μέλη του συλλόγου – που δεν μπορούσαν χθες – αιμοδότησαν το Σάββατο και κάποιοι άλλοι θα το κάνουν στις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας.

«Να διώξουν
τον αδικαιολόγητο φόβο»

Ο πατ. Παναγιώτης ήταν από τους τελευταίους που αιμοδότησαν χθες

Ο πατ. Παναγιώτης, που «έκλεισε» τη χθεσινή αιμοδοσία, έκανε έκκληση προς όλους, διώξουν τον αδικαιολόγητο φόβο, να αιμοδοτούν και να παροτρύνουν και τα παιδιά τους προς αυτή την κατεύθυνση. «Βλέπουμε σε καθημερινή βάση πόσα περιστατικά έχουμε (τροχαία, μεσογειακή αναιμία, νεοπλασματικές ασθένειες) και οι συνάνθρωποι μας χρειάζονται αίμα. Εμείς δεν πρέπει να μένουμε απαθείς. Πρέπει, ο καθένας, από το μετερίζι του να ευαισθητοποιηθεί και να γίνει συστηματικός αιμοδότης έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς», είπε, ευχαριστώντας την γιατρό, την προϊσταμένη και τους νοσηλευτές, τον αντιδήμαρχο Πύργου κ.Γεωργόπουλο και κυρίως όλους τους εθελοντές αιμοδότες γιατί αυτοί – όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι η ψυχή της αιμοδοσίας».


Πηγή