«Μπουρδολογίας σκουπιδολογίας το ανάγνωσμα»… Υπομονή μέχρι τις εκλογές, γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Κοινωνία «Μπουρδολογίας σκουπιδολογίας το ανάγνωσμα»… Υπομονή μέχρι τις εκλογές, γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο πληθαίνουν οι «σωτήρες» και οι «μάγοι» που είναι πανέτοιμοι να βγάλουν από το «καπέλο» τους μια λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για να εντυπωσιάσουν το φιλοθεάμων κοινό.

Ο καθένας λέει ότι του κατεβάσει η κούτρα του από μεταφορά στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η άδεια του υποδοχέα αλλά και χωρίς ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να έχει ανάψει το πράσινο φως και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, μέχρι να τα ταξιδέψουμε στην … Πορτογαλία και Ισπανία, κάποιος άλλος έχει μιλήσει και για την Σουηδία. Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν έχει πει ότι θα βάλουμε τα σκουπίδια σε έναν πύραυλο και θα τα εκτοξεύσουμε στο διάστημα. Άλλωστε τόσα «σκουπίδια» υπάρχουν στο διάστημα, γιατί να μην στείλουμε και εμείς τα δικά μας; Όπως έλεγε και ο Μαυρογιαλούρος «και θάλασσα θα σας φέρουμε» αρκεί να ικανοποιήσουμε το κοινό μας και να τσιμπήσουμε κανέναν ψηφουλάκι. Και μετά βλέπουμε αν κατορθώσουμε και καθίσουμε στην καρέκλα.

Να το πω για μια ακόμα φορά. Σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες είναι κρίσιμες γιατί δυστυχώς έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα στον τόπο μας, απαιτείται σοβαρότητα από όλους. Και από όσους διεκδικούν την ψήφο μας και από εμάς, δηλαδή το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει. Να ψηφίσουμε με κριτήρια, όχι «γιατί κάποιοι μας χαϊδεύουν τα αυτιά», άλλωστε το «ούτε χαρτοπετσέτα» ηχεί ακόμα στα αυτιά μας, αλλά γιατί καταθέτουν προτάσεις εφικτές και υλοποιήσιμες και πάνω απ’ όλα πειστικές.

Και εγώ επειδή δεν θα ζητήσω κανενός την ψήφο, θα πω ότι και εμείς οι ψηφοφόροι έχουμε ευθύνη για τις επιλογές μας. Μην βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω γιατί ανάμεσα μας κυκλοφορούν πολλοί… κοψοχέρηδες. Ναι, αλλά μετά την απομάκρυνση από την κάλπη «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και ούτε συγχωρείται. Για αυτό λοιπόν ας είμαστε αρκούντως σοβαροί στις επιλογές μας και πολύ προσεχτικοί. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθος επιλογές.

Δυστυχώς τα σκουπίδια αυτή την στιγμή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Έχουμε μείνει πολύ πίσω και αυτή η νέα περίοδος που αρχίζει μετά τις εκλογές είναι κρίσιμη για να ξεκινήσει μια νέα αρχή και να επιλύονται προβλήματα συσσωρευμένα για πολλά χρόνια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 24-03-2019.


Πηγή