Πύργος: Γνώρισαν τον.. Καραγκιόζη!

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και του μεγάλου πρωταγωνιστή του, του Καραγκιόζη, είχαν όλοι όσοι επισκέφθηκαν χθες την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πάρκου Ξυστρή. Μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν στο χώρο αντικρίζοντας φιγούρες του Οθωμανού και του Έλληνα Καραγκιόζη, ζωγραφικά έργα από διάφορες παραστάσεις που προέρχονταν από συλλογές Πυργιωτών δημιουργών και καραγκιοζοπαιχτών, ενώ παράλληλα έμαθαν τον τρόπο δημιουργίας των φιγούρων του Θεάτρου Σκιών…

Την μονοήμερη έκθεση φιγούρας θεάτρου σκιών, με τίτλο «Όταν η σκιά γίνεται φως», διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλων των Τεχνών», με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου, και ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Πυργιώτη καραγκιοζοπαίχτη και άνθρωπο του Πολιτισμού Βασίλη Σαργέντη.

«Πραγματοποιώντας την συγκεκριμένη έκθεση θελήσαμε να γνωστοποιήσουμε περισσότερα για το θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη, στο κοινό της περιοχής μας και ιδιαίτερα στους μικρότερους. Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού τουρκικού και ελληνικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στην Ελλάδα ο Καραγκιόζης, ως λαϊκός ήρωας, εκπροσωπεί το φτωχό, εξαθλιωμένο, πονηρό Έλληνα, στο περιβάλλον της Τουρκοκρατίας. Είναι καμπούρης και περιστοιχίζεται από την οικογένειά του, το φίλο του Χατζηαβάτη, το θείο του Μπάρμπα-Γιώργο και άλλους χαρακτήρες. Ζει σε παράγκα, είναι ξυπόλητος και μένει απέναντι από το σεράι (το παλάτι) του Βεζίρη. Τα θέματα των έργων του Θεάτρου Σκιών είναι συνήθως σατιρικά, προκαλώντας γέλιο στους θεατές ενώ πολλές φορές αναφέρονται σε πραγματικά και σύγχρονα ζητήματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φίλων των Τεχνών», Στέφανος Παπαγεωργίου.

«Πρόκειται για μια έκθεση που αφηγείται την ιστορία του θεάτρου Σκιών από την Κίνα μέχρι και την Ελλάδα. Μια έκθεση που αναδεικνύει τις δυνατότητες της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Πάρκου Ξυστρή. Ως Δημοτική Επιχείρηση Πύργου είμαστε αρωγοί σε ότι σχετίζεται άμεσα με τον Πολιτισμό και αφηγείται την Πολιτιστική παράδοση του τόπου μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠ Νίκος Χιώνης.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις γνωριμίας με τον Καραγκιόζη (εργαστήρια κατασκευής φιγούρας), που ενθουσίασαν τους μικρούς φίλους του θεάτρου σκιών

Σημειώνεται ότι η έκθεση ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα με τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη να παρουσιάζει την ηρωική κωμωδία θεάτρου σκιών »Ο Καπετάν Γκρής».


Πηγή