Ένα κτίριο σύμβολο της Πάτρας παίρνει ζωή και συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της!

Το "πράσινο" φως που έδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας για την ένταξη του έργου «Μετατροπή Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό – Μουσειακό χώρο» στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κτιρίου της Άνω πόλης που αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μέσα από το έργο αυτό το κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας που είχε αρκετά προβλήματα από τις φθορές του χρόνου και την υγρασία, παίρνει και πάλι ζωή και αποκτά την δυναμική για να παραμείνει όρθιο και τις επόμενες δεκαετίες, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μιας κληρονομιάς που σχετίζεται άμεσα με την νεοκλασική αρχιτεκτονική της οποίας αποτελεί και χαρακτηριστικό δείγμα. Το έργο, προϋπολογισμού 10.696.860 ευρώ, προβλέπει την μετατροπή του ιστορικού αυτού κτιρίου σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, κάτι που λείπει από την Πάτρα και θα συμβάλει σίγουρα στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει ήδη το patrasevents.gr το Κέντρο αυτό θα αποτελέσει εγγύηση για την φύλαξη της ατομικής και της συλλογικής μνήμης των πολιτών της, τη σύνδεση του παρελθόντος της με το παρόν της, αλλά και το μέλλον της, πετυχαίνοντας την ένωση αυτή με έναν σύγχρονο τεχνολογικά τρόπο που θα είναι προσφιλής στους Πατρινούς, αλλά και στους επισκέπτες της.

Ένα κτίριο σύμβολο της Πάτρας παίρνει ζωή και συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της!

Με βάση τη μελέτη που αναμένεται να γίνει μέσα από το έργο αυτό θα αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι του κτιρίου, ακόμα και η πίσω πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος που εδώ και αρκετά χρόνια εξαιτίας της φθοράς, της υγρασίας και της έλλειψης συντήρησης, έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται και παραμένει κλειστή.

Στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο προβλέπεται πέρα από το Κέντρο Ψηφιακής Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς η δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων, αλλά και η αξιοποίηση των αυλείων χώρων για την διεξαγωγή μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το έργο αυτό σώζει ένα από τα πιο ιστορικά και πιο όμορφα κτίρια της Πάτρας που βρίσκεται ανάμεσα στο Κάστρο και στην εκκλησία του Παντοκράτορα και έρχεται για να ταυτιστεί με την ανάπλαση και των παρεμβάσεων που είναι να γίνουν στην Άνω πόλη μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο αυτό στο οποίο στεγάζονται σήμερα το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, αλλά και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, έχει κατασκευαστεί το 1857 από τον Δανό αρχιτέκτονα Ch. Hansen και λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973.

Δείτε τις μακέτες του έργου:

Ένα κτίριο σύμβολο της Πάτρας παίρνει ζωή και συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της! Ένα κτίριο σύμβολο της Πάτρας παίρνει ζωή και συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της! Ένα κτίριο σύμβολο της Πάτρας παίρνει ζωή και συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της!


Πηγή