Δυτική Ελλάδα: Το νερό που πίνουμε από το 50% των δικτύων ύδρευσης δεν είναι κατάλληλο

Σε 9.083 δείγματα που ελήφθησαν σε γεωτρήσεις, πηγές, δεξαμενές και κυρίως δίκτυα ύδρευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το 1999 έως το 2018, διαπιστώθηκε ότι η γενική ποιότητα των νερών για πόση είναι 50%.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας με τίτλο «Νερό & Υγεία» που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και το εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ίδια ημερίδα επισημάνθηκαν και τα εξής:

>Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας Νικόλαος Λαμπράκης, αναφέρθηκε στα υδατικά αποθέματα του Ν. Αχαΐας. Επεσήμανε ότι παρόλο που οι μέσες βροχοπτώσεις είναι υψηλές σε σχέση με την Ανατολική Ελλάδα εντούτοις βαίνουν μειούμενες όπως δείχνουν τα σχετικά διαγράμματα πιθανόν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

>Ο Δρ Μάρκος Σκληβανιώτης τ. διευθυντής της ΔΕΥΑΠ αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των ποσίμων υδάτων που διαμορφώνεται και που πιθανότατά θα ισχύσει από το 2020 και το οποίο εκτός των διαφοροποιήσεων σε ορισμένες παραμετρικές τιμές εισάγει την αναγκαιότητα του ελέγχου όχι μόνο στη βρύση του καταναλωτή αλλά καθ' όλη τη διαδρομή, από την υδροληψία, την επεξεργασία ακόμα και στο εσωτερικό δίκτυο της κατοικίας. Επίσης εισάγονται ενιαίες προδιαγραφές για τα υλικά των δικτύων ύδρευσης.

>Τέλος, η Ελένη Σαζακλή επίκουρος καθηγήτρια Υγιεινής αναφέρθηκε στη χρήση των Ιαματικών νερών και τους μηχανισμούς δράσης των για την επικουρική θεραπεία ομάδων ασθενειών σύμφωνα με την πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης αναφέρθηκε στο τι περιλαμβάνει η Υγειονομική Μελέτη ενός Ιαματικού πόρου και πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από αυτήν όσον αφορά σε ποια συστήματα ή ασθένειες ενδείκνυται ή αντενδείκνυται η χρήση του.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    22 Απριλίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία