Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Νιώθω δέος όταν παρελάσει πρώτη η Ελλάδα στη τελετή έναρξης»

Η αθλήτρια με καταγωγή από τον Πλάτανο Oρεινής Ναυπακτίας μιλά για τις παγκόσμιες επιτυχίες της στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» και το iAitoloakarnania.gr!

Συνέντευξη στον Θανάση Μπίκα

Σε κερδίζει με το γλυκό χαμόγελο, με το μεσογειακό ταμπεραμέντο και το απαράμιλλο ήθος της. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μόλις σε ηλικία 24 ετών έχει πετύχει σπουδαία πράγματα στο άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αναδείχθηκε 8η στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 και 10η στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016, ενώ μετρά δεκάδες επιτυχίες σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε 9 Αυγούστου 1994, με καταγωγή από τον Πλάτανο ορεινής Ναυπακτίας. Είναι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε σε ηλικία 5 ετών με κλασσική κολύμβηση και Ρυθμική γυμναστική, ενώ από την ηλικία των 7 ετών ήταν αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης στον Αρίων Γλυφάδας. Από το 2004 έως και το 2014 ήταν αθλήτρια στον Α.Ν.Ο. Αργυρούπολης και από το 2015 έως σήμερα είναι αθλήτρια του Α.Ν.Ο. Μεταμόρφωσης, ενώ είναι μέλος της Εθνικής ομάδας από το 2007.

Αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια του υγρού στίβου για το 2016 στην Ελλάδα, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στο νούμερο 4 στην Ευρώπη και νούμερο 7 στον κόσμο. Σήμερα, έχει μπει σε ρυθμούς προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, στην Νότια Κορέα, τον Ιούλιο του 2019, όπου στόχος της είναι η κατάκτηση μίας καλής θέσης στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την συγχρονισμένη κολύμβηση;

«Ξεκίνησα από μικρή ηλικία να ασχολούμαι με το μπαλέτο. Η αγάπη μου για το νερό με οδήγησε στην κλασσική κολύμβηση και την ρυθμική γυμναστική. Δεν σας κρύβω ότι σε ηλικία 7 ετών όταν πήγαινα στο κολυμβητήριο έβλεπα τα άλλα παιδιά να κάνουν συγχρονισμένη και ζήλευα. Έτσι ζήτησα από τους γονείς μου να με γράψουν στην συγχρονισμένη κολύμβηση».

Μετράμε αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Σε ποιο στάδιο της προετοιμασίας σου βρίσκεσαι;

«Είναι μια προολυμπιακή χρονιά με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Τον Ιούλιο του 2019 θα αγωνιστώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στην Νότια Κορέα, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετά μεγάλα αθλητικά ραντεβού εντός κι εκτός συνόρων. Ευελπιστώ με μια καλή εμφάνιση στο Προολυμπιακό Τουρνουά να πετύχω το όριο για την είσοδο μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Είναι ο μεγάλος στόχος μου, όπως κάθε αθλητή!».

Πόσο εύκολη είναι η προετοιμασία αυτού του επιπέδου σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές σπουδές;

«Είναι αρκετά δύσκολη καθώς προπονούμαι περίπου 8 ώρες την ημέρα. Δυστυχώς η σχολή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα διότι δεν έχω την ευχέρεια χρόνου να παρακολουθώ μαθήματα. Αν και πρέπει να είμαι συνεπής στις προπονήσεις μου, προσπαθώ να προετοιμάζομαι για την εξεταστική περίοδο και να δίνω μαθήματα. Φέτος, παρακολουθώ περισσότερο και θέλω παρά την πίεση του χρόνου να αποφοιτήσω και να πάρω το πτυχίο μου».

https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/53723702_10217848069014268_760697991555186688_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=61d76c81c16c081bbd0d98a4fc500f6a&oe=5D083D9C

Έκανες την αρχή με το πτυχίο προπονητικής για το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Πως νιώθεις με αυτό;

«Μεγάλη ικανοποίηση και ανυπομονησία. Όταν κλείσει ο κύκλος μου ως αθλήτρια ή περιοριστούν οι υποχρεώσεις μου, θέλω να αφιερωθώ στη προπονητική και να μεταδώσω τις γνώσεις μου στα μικρά παιδιά».

Από την άλλη, πως αισθάνεσαι που το ελληνικό κράτος δεν επιβραβεύει όπως θα άρμοζε τους αθλητές με παγκόσμιες διακρίσεις;

«Η Ελλάδα δεν τιμά τα παιδιά της, τους Έλληνες αθλητές που φέρνουν συνεχώς διακρίσεις για τη χώρα. Δεν υπάρχει καμία παροχή, κανένα προνόμιο για όλους αυτούς που δίνουν τα πάντα για την γαλανόλευκη σημαία. Απεναντίας στερούμαστε των βασικών και ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ελλιπείς υποδομές».

Ποια είναι τα προβλήματα που συναντάς δηλαδή στη προπόνησή σου;

«Προπονούμαι στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά, σε μια πισίνα με κρύο νερό. Επειδή κάνω πάρα πολλές ώρες προπόνησης, το νερό πρέπει να είναι σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αν και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από την ομοσπονδία μας, τελικά δεν καρποφόρησαν και πορευόμαστε με αυτή τη πισίνα, με αυτές τις συνθήκες».

https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22008080_1742824902425337_2690461456061334105_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=a2f3cb017dbd15efd2f90e571e3a6166&oe=5D4813ED

Πόσο διαδεδομένο είναι το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης στην Ελλάδα;

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα με ολοένα και περισσότερα παιδιά να λατρεύουν το άθλημα. Είναι ευχάριστο επίσης το γεγονός ότι οι διακρίσεις των τελευταίων ετών στη συγχρονισμένη κολύμβηση, έχουν εισάγει την Ελλάδα στην ελίτ της παγκόσμιας κατάταξης. Γενικά, δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για τα αθλήματα του υγρού στίβου, με τους γονείς και κατ’ επέκταση τα μικρά παιδιά να οδηγούνται σε κλασικά και δοκιμασμένα αθλήματα».

Το άθλημα σου έχει μια θεατρικότητα, πόσο εύκολο είναι να δουλέψεις πάνω σε αυτές τις αρμονικές κινήσεις του σώματος, μέσα στο νερό, και σε συγχρονισμό με την συναθλήτρια σου;

«Το αποτέλεσμα που βλέπετε απαιτεί πολλές θυσίες και αμέτρητες ώρες προπόνησης και συγχρονισμού με την παρτενέρ μου. Όταν μια αθλήτρια χορεύει μέσα στο νερό χρειάζεται προπάντων καλή φυσική κατάσταση και έπειτα μια θεατρικότητα στις κινήσεις της».

Πως θυμάσαι να ζεις την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Έχω συμμετάσχει σε δυο Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου είναι η τελετή έναρξης όπου η Ελλάδα μπαίνει πρώτη στο στάδιο. Ως αθλήτρια που έζησα αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία ένιωσα ανατριχίλα και δέος μπαίνοντας πρώτοι στο τερέν με τη γαλανόλευκη μπροστά σε εκατομμύρια μάτια από όλο τον πλανήτη».

Πως ήταν η εμπειρία σου στο ριάλιτι επιβίωσης Nomads;

«Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για μένα. Αν και έχω μάθει τόσα χρόνια στον πρωταθλητισμό να φτάνω στα όρια μου, το Nomads ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση που θα θυμάμαι για πάντα».

Επισκέπτεσαι τον τόπο καταγωγής σου και ιδιαίτερα την Ναύπακτο;

«Λατρεύω το χωριό του πατέρα μου, τον Πλάτανο Oρεινής Ναυπακτίας. Παλιότερα πήγαινα συχνότερα, αλλά τώρα έχουν αραιώσει οι επισκέψεις μου λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Αγαπώ τον τόπο μου, μου λείπει και με τη πρώτη ευκαιρία θα πάω διότι απολαμβάνω το περιβάλλον».

Η Αιτωλοακαρνανία σε νιώθει σαν παιδί της. Τα Μέσα δημοσιεύουν διαρκώς τις επιτυχίες σου και ακόμη και η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία σε βράβευσε για την προσφορά σου στον αθλητισμό. Πως νιώθεις με αυτό;

«Νιώθω πολύ όμορφα για την αγάπη που εισπράττω από όλο τον κόσμο και ειδικά από τους πατριώτες μου. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να βραβευτώ ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες, γεγονός που μου δίνει περισσότερη δύναμη για ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον. Σας ευχαριστώ όλους σας».

Σημαντικότερες διακρίσεις

• 8η ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012
• 10η θέση στους ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο το 2016
• 1η θέση στη Μεσόγειο & παγκόσμια κατάταξη 2009 κατηγορία κορασίδων
• 5η θέση στον κόσμο κατηγορία κορασίδων το 2010
• 3η θέση στην Ευρώπη, πανευρωπαϊκό νεανίδων το 2011
• 4η θέση στον κόσμο, παγκόσμιο νεανίδων το 2012.
• Κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 2015
• Πρωταθλήτρια Ελλάδος 2016-2017-2018
• 4η θέση στην Ευρώπη στο ατομικό αγώνισμα του σόλο και το ομαδικό αγώνισμα του κόμπο το 2016.
• 3η θέση στο ντουέτο κατηγορία γυναικών ευρωπαϊκού κυπέλλου το 2017
• 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στο σόλο το 2017
• 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στο ντουέτο το 2017
• 4η θέση στην Ευρώπη στο ατομικό αγώνισμα του σόλο και το ομαδικό αγώνισμα του κόμπο το 2018.

πηγή:iAitoloakarnania.gr

The post Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Νιώθω δέος όταν παρελάσει πρώτη η Ελλάδα στη τελετή έναρξης» appeared first on Nafpaktia News.


Πηγή