Μπαλαούρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων

Εκτενή συνέντευξη σχετικά με τα επίκαιρα πολιτικά και οικονομικά θέματα έδωσε στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση της Κέλλυς Κοντογεώργη, ο Μάκης Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, την αναγκαιότητα και τη σημασία της: «Είναι σαν να έχουν “σκοτωθεί” και να έχουν βεντέτα δύο κοντινά σπίτια σε ένα χωριό και οι νέες γενιές να τα βρίσκουν μεταξύ τους… Περί αυτού πρόκειται», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι Τσίπρας και Ζάεφ προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης, εφόσον η ειρήνη, η συνύπαρξη, η συνεργασία και η εργασία για νέους ανθρώπους είναι οι οδικοί άξονες της Συμφωνίας. «Ίσως να είναι πρώτη φορά στην ιστορία που υπογράφεται Συνθήκη Ειρήνης χωρίς πόλεμο», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, με συνοδεία 140 επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα, ο Μάκης Μπαλαούρας υπογράμμισε ότι στόχος τους είναι «να συνομιλήσουν με καλή θέληση και με όρους που θα σταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή και θα δημιουργούν ένα ελατήριο εκτίναξης της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Και αμυντική συνεργασία

Ο Μάκης Μπαλαούρας ανέφερε ότι για λόγους κομματικής εμπάθειας, ο κ. Ζορμπίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επίσκεψη. «Ήταν ωστόσο ο άνθρωπος που τόσα χρόνια με τη στάση του, με τις εμπορικές συναλλαγές που έκανε και πλούτισε, όπως και πολλοί άλλοι, αναγνώριζε, στην πράξη, τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, όπως την αποκαλούσαν δυστυχώς μέχρι πρόσφατα 150 κράτη μέλη του ΟΗΕ», σημείωσε ο βουλευτής και συνέχισε: «Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί ολόκληρη η περιοχή γίνεται πλέον πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης και η Θεσσαλονίκη γίνεται πιά πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Υπογράφηκαν διάφορες συμφωνίες. Ενεργειακά, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές… Επίσης, πράγμα σημαντικό και συμβολικό, θα υπογραφεί συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Τουρκία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είχε πατήσει πόδι στα Βαλκάνια και στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία. Ο στρατός της Βόρειας Μακεδονίας εκπαιδευόταν από Τούρκους αξιωματικούς… Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων».

Ο Μάκης Μπαλαούρας απάντησε εκτενώς σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμπορικά σήματα και την ονομασία «μακεδονικό προϊόν», επισημαίνοντας ότι «μέχρι πρότινος, έτσι κυκλοφορούσαν!» Λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς και στο θέμα των σχολικών εγχειριδίων, θα δοθεί πλέον μέσω της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο M. Μπαλαούρας εξέφρασε το αίτημά του για πλήρη υλοποίηση του προγράμματός της ΕΕ σχετικά με τα έργα που έχει υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτήσει στην περιοχή, αίτημα που είχε εκφράσει πρόσφατα και στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρίαση που αφορούσε αποκλειστικά τα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Ηλείας κατέδειξε τον ήδη υπάρχοντα διάλογο μεταξύ της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και της Ακροδεξιάς, που αναθερμάνθηκε με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις ακροδεξιές απειλές προς βουλευτές, γονείς και λοιπά πρόσωπα, τις οποίες η ΝΔ ποτέ δεν καταδίκασε επίσημα.

Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών

Οι Ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης, με τον βουλευτή να επισημαίνει ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, που οδηγεί λαϊκό κόσμο στην ακροδεξιά. Αυτή η πολιτική, όπως εφαρμόζεται ακόμα και στην “πλούσια” Γερμανία με τα 13 εκατομμύρια φτωχούς, οδηγεί σε ακροδεξιούς δρόμους και σε εξαφάνιση τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, που είχαν ιστορικές ρίζες με τον κόσμο της εργασίας. Τώρα βλέπουν τι έκαναν και επανέρχονται στις ρίζες τους, εκτός από το ΠΑΣΟΚ που σέρνεται ακόμα πίσω από τη ΝΔ».

Ο Βουλευτής Ηλείας υπογράμμισε επιπλέον ότι «δεν μπορεί το Eurogroup, ένα όργανο που δεν είναι θεσμικό και δεν ελέγχεται, να μην μας αφήσει να πάρουμε το ένα δισ. Πρόκειται για δικά μας χρήματα και όχι δάνειο, όπως λανθασμένα είπε προχτές ο Μοσκοβισί, τον οποίο μάλιστα διόρθωσα! Αυτά τα χρήματα, 4 δισ. περίπου συνολικά, είναι χρωστούμενα στη χώρα μας από τα κέρδη των ομολόγων».

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε επίσης για τις επικείμενες ρυθμίσεις: Μέχρι τα μέσα Απρίλη θα έρθουν στη Βουλή οι 120 δόσεις για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και οι δόσεις προς την Εφορία.

Υπενθύμισε τέλος, ότι, όπως είπε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Επίτροπο Μοσκοβισί, «δεν είμαστε πλέον υπό επιτήρηση, αλλά συνεργαζόμαστε».


Πηγή