Η Α.ΚΙ.Δ.Α. για την πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς


Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς στο Κουνουπελάκι, η ΑΚΙΔΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι δημότες της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και οι πολίτες όλης της χώρας είναι αναγκαίο να πληροφορηθούν το συντομότερο δυνατόν, από τους αρμόδιους φορείς, τις αιτίες της πυρκαγιάς και το μέγεθος της καταστροφής του εξαιρετικού οικοσυστήματος της Στροφυλιάς.

Ενός Εθνικού Πάρκου 22.000 στρεμμάτων το οποίο προστατεύεται από τη Σύμβαση «Ramsar» και το Δίκτυο Natura.

Για μια ακόμα φορά δυστυχώς μετά από πυρκαγιά, έχουμε μόνο να εξάρουμε τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών, οι οποίοι έπραξαν τον καθήκον τους στα μέγιστα.

Είμαστε όμως ανήσυχοι που για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται η έλλειψη μέσων για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής, αλλά και η απουσία μηχανισμών πρόληψης που συμβάλλουν ώστε το κακό να γίνει μεγαλύτερο. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι το ζητούμενο η προβολή φωτογραφιών της φυσικής τους παρουσίας των αιρετών στον τόπο της καταστροφής, ως τεκμήριο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ζητούμενο είναι πόσο, ο Δήμος και η Περιφέρεια, είναι έτοιμοι πραγματικά και μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Είναι αδιανόητο δίπλα από ένα τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα να υπάρχουν δύο αεροδρόμια και να μην υπάρχουν σταθμευμένα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Είναι αδιανόητο η δασική υπηρεσία να είναι κλινικά και οικονομικά νεκρή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρήσει τις αντιπυρικές ζώνες.

Η πολιτεία πρέπει άμεσα να διασφαλίσει την αρχή: «εκεί που υπήρχε δάσος θα ξανά υπάρξει δάσος», με τον ποιό κατηγορηματικό τρόπο, αλλά και άμεσα να εξαγγείλει μέτρα αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.

Η σημερινή επισήμανση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου για το οικοσύστημα της Στροφυλιάς είναι αποκαλυπτική: «Οι πιέσεις που δέχεται, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν είναι λίγες. Οι καταπατήσεις, η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το μοναδικό αυτό οικοσύστημα. Κάθε ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία και κάθε μελλοντικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το καθεστώς προστασίας της περιοχής.»

Καλούμε, τους πολίτες της περιοχής να πάρουν την υπεράσπιση και την προστασία της ζωής τους που είναι το δάσος, στα χέρια τους.

Να συμβάλουμε όλοι στην οικοδόμηση ενός τεράστιου κινήματος, το ποίο θα προασπίζει και θα διεκδικεί την προστασία όλων των φυσικών μας πόρων και το περιβάλλον.

Ας πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, ας κάνουμε εμείς την αρχή.

Τότε μπορεί να υπάρξει ελπίδα, για να ακουστούμε!».


Πηγή