Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο)

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από τον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Πατρών, η ετήσια άσκηση με την επωνυμία «ΑΡΓΩ 2019». Η άσκηση έλαβε χώρα στο βόρειο (παλαιό) λιμένα της Πάτρας και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στο πλοίο συλλογής πετρελαιοειδών καταλοίπων Δ/Ξ «ECO IX».

Σκοπός των ασκήσεων αυτού του τύπου είναι η εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων επέμβασης, καθώς και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων πυροσβεστικών δυνάμεων με τους άλλους φορείς που συμμετέχουν.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς, μετά από έκρηξη, στο αντλιοστάσιο του πλοίου, κατά τη διάρκεια μετάγγισης πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο, που βρισκόταν στην προβλήτα, πλησίον του πλοίου, καθώς και τραυματισμό ατόμου από το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών, επιχείρησαν αρχικά, απεγκλωβίζοντας με χρήση φορείου το τραυματισμένο άτομο. Προληπτικά, για τη μη επέκταση της πυρκαγιάς στο βυτίο, ομάδα πυροσβεστών ενεργούσε ψύξη αυτού και ταυτόχρονα, έτερη ομάδα επιχειρούσε απευθείας προσβολή της πυρκαγιάς. Ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και από θαλάσσης, με το Πυροσβεστικό Πλοίο "ΣΚΟΥΡΤΗΣ" του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Πατρών, το οποίο πραγματοποιούσε ψύξη περιμετρικά του πλοίου, αποστέλλοντας και δεύτερη ομάδα για την προσβολή της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν, επίσης, το Ε.Κ.Α.Β και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αυτοτελών τμημάτων της πολιτικής προστασίας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον δήμο Πατρέων.

Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο) Πάτρα: Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση «Αργώ 2019» (φωτο)


Πηγή