Πρόταση Γεωργιόπουλου για «ΤΕΦΑΑ Αρχαίας Ολυμπίας» και ΑΕΙ Πολιτισμού

Αιχμές κατά της Πάτρας για «ομηρία της Ηλείας», γιατί προτιμά συνεργασία με το Παν/μιο Πελοποννήσου

Πρόταση για δύο σύγχρονα πανεπιστήμια σε Πύργο και Ολυμπία, τα οποία θα καλύπτουν τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, κατέθεσε χθες με δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ζητώντας από όλους τους φορείς να ενεργοποιηθούν και να επιδιώξουν κάτι καλύτερο από αυτό που προβλέπεται από το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε, η Ηλεία θα πρέπει να διεκδικήσει, πλην του τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, δύο ακόμα ΑΕΙ με έδρα τον Πύργο και την Ολυμπία:

  • Σχολή Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με δύο τμήματα, ένα ελληνόγλωσσο με έδρα και εγκαταστάσεις στον Πύργο, και ένα ξενόγλωσσο με διοικητική έδρα την Αρχαία Ολυμπία και εγκαταστάσεις σε Πύργο και Ολυμπία
  • Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας ή Τμήμα Πολιτισμού & Μουσειολογίας με έδρα στον Πύργο & στην Αρχαία Ολυμπία

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα κριτήρια κατανομής των ΑΕΙ στη Δυτική Ελλάδα και τονίζοντας ότι οι περισσότερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου έχουν από τρία ως οκτώ τμήματα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας προέκρινε τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ως πιο αποτελεσματική, αφήνοντας αιχμές για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Η εξαγγελία για Τμήμα Φυσικής Αγωγής είναι θετική εξέλιξη αλλά υπό τις αυτές συνθήκες είναι ανεδαφικό και μπορεί να μην το δούμε ποτέ. Μια σχολή ΤΕΦΑΑ απαιτεί εγκαταστάσεις που ο Πύργος και γενικότερα η Ηλεία δεν διαθέτουν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει κουλτούρα αποκέντρωσης και εξακτινωμένης λειτουργίας. Η προχθεσινή απόρριψη του σχεδίου νόμου δείχνει άρνηση να συμμετέχει με ΑΕΙ σε όλες τις πόλεις, δεν θα την υποστηρίξει και στο τέλος –ακόμα κι αν την υποστηρίξει- φοβάμαι ότι δεν θα καταστεί εφικτό να έχουμε σοβαρό τμήμα στην Ηλεία. Δεν μπορεί η Ηλεία, όμως, να είναι όμηρος των επιθυμιών των φορέων και των θεσμών που λειτουργούν στην Πάτρα», επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Χημεία» με το Παν/μιο Πελοποννήσου

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και υποψήφιος δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλος, ανέφερε επίσης ότι εδώ και κάποια χρόνια το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουν πάρει απόφαση για ίδρυση σχολής ΤΕΦΑΑ με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, ενώ ήδη υπάρχει αγαστή συνεργασία με τις πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Ολυμπιακών Σπουδών της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

«Δουλεύουμε καλά με το Παν/μιο Πελοποννήσου, το οποίο έχει την τεχνογνωσία και το επιστημονικό προσωπικό να βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, για τις οποίες θα πρέπει η Πολιτεία να δεσμευτεί ότι θα τις χρηματοδοτήσει γρήγορα. Το μηχανογραφικό 2019 θα πρέπει να έχει μέσα τη σχολή Ιστορίας & Αρχαιολογίας ή Πολιτισμού & Μουσειολογίας, η οποία θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, ενώ το ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να μπει στο μηχανογραφικό 2020, όπως έχει προτείνει το Παν/μιο Πελοποννήσου. Τις υποδομές η Αρχαία Ολυμπία τις έχει ανάγκη και για το πλήθος των αθλητικών εκδηλώσεων που της προτείνονται και μπορεί να τις φιλοξενήσει», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος προσθέτοντας ότι είναι δεσμευμένες οι γηπεδικές εκτάσεις.

Θετικός με αστερίσκους για την Αμαλιάδα

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, ο κ. Γεωργιόπουλος εκφράστηκε θετικά αλλά διατήρησε και ορισμένες επιφυλάξεις για το μέλλον και το πώς θα εξελιχθεί στην πράξη το τμήμα.

«Η Αμαλιάδα διεκδίκησε και κράτησε το τμήμα. Έχω ορισμένες σκέψεις για το τι συμβαίνει με τη Γεωπονική Σχολή, αλλά θα το δείξει η ζωή, ενδεχομένως και η αντίδρασή μας και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το πανεπιστήμιο αυτή τη σχολή και αυτό το τμήμα», τόνισε.


Πηγή