Σ. Παντελιός: «Να σταματήσει το κύμα ”μετανάστευσης” υγείας στα Γιάννενα» .

Εκλογές Σ. Παντελιός: «Να σταματήσει το κύμα ”μετανάστευσης” υγείας στα Γιάννενα» .

Δυστυχώς στον 21ο αιώνα, η «Κέρκυρα του πολιτισμού» ανέχεται κάθε χρόνο να φεύγουν περίπου 9.000 με 10.000 κάτοικοι του νησιού για τα Γιάννενα, προκειμένου να νοσηλευθούν στα εκεί Νοσοκομεία ή να τους παρασχεθούν υπηρεσίες Υγείας. Αυτός ο δείκτης, της παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας δεν δείχνει τον πολιτισμό ενός τόπου;

Προφανώς, γιατί «πολιτισμός» δεν είναι μόνο οι Φιλαρμονικές μας και οι χορωδίες μας, αλλά και άλλοι δείκτες, όπως ο τομέας υγείας, παιδείας και η καθαριότητα. Και στους τρείς τομείς, δυστυχώς πάσχουμε, οπότε τίθεται υπό αμφισβήτηση η «Κέρκυρα του πολιτισμού». Πάμε στον τομέα της υγείας, στον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας πιο συγκεκριμένα. Από το 2009 έχουμε ένα νέο Νοσοκομείο, όσον αφορά το κτίριο, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την στελέχωση του.

Ο παλιός κανονισμός προέβλεπε περίπου 960 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, αλλά στην πραγματικότητα οι μόνιμοι εργαζόμενοι μετά βίας έφθαναν τους 300 και οι υπόλοιποι 150 περίπου είναι ακόμα και σήμερα επικουρικοί. Ο νέος οργανισμός προβλέπει λιγότερους εργαζομένους και η κάλυψη του δεν είναι πάνω από το 40% με 45% και παραμένει πάντα μεγάλο έλλειμμα στους νοσηλευτές και στις νοσηλεύτριες, αλλά και στους γιατρούς. Αν το Νοσοκομείο λειτουργεί με την όποια οριακή επάρκεια, αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων.

Δυστυχώς δεν έχουν ανοίξει νέα τμήματα, όπως η νεογνολογική κλινική και το τμήμα επειγόντων για τα νεογνά, με αποτέλεσμα να έχουμε ετησίως 100 διακομιδές στα Γιάννενα και σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας, νεογνών μόλις γεννηθούν. Αυτή είναι η Κέρκυρα του πολιτισμού.

Επίσης δεν έχει ανοίξει το αιμοδυναμικό τμήμα για να πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις, όπως στεφανιογραφίες για να μην «φεύγουν» για τα Γιάννενα δεκάδες ή εκατοντάδες Κερκυραίοι κάθε χρόνο. Βεβαίως για να γίνονται στεφανιογραφίες θα πρέπει το Νοσοκομείο μας να διαθέτει αξονικό τομογράφο σύγχρονο 64 τομών και όχι έναν αξονικό τομογράφο ο οποίος μια μέρα λειτουργεί και δυο δεν λειτουργεί. Βέβαια θα πρέπει να πω ότι 5 χρόνια τώρα παιδευόμαστε να προμηθευτούμε νέο 64 τομών αξονικό και δεν τα έχουμε καταφέρει. Και οι προθεσμίες εξαντλούνται αφού είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Έλεος…

Όπως επίσης πρέπει να πούμε ότι όταν ανοίγονται νέα τμήμα, όπως τα Τ.Ε.Π το τμήμα επειγόντων περιστατικών, αυτά να στηρίζονται και να λειτουργούν με νέο προσωπικό, μόνιμο και όχι επικουρικό που θα έρθει και θα φύγει μετά από ένα ή δυο χρόνια και κυρίως να μην αποδυναμώνονται άλλες κλινικές.

Όσο το Νοσοκομείο μας είναι υποχρηματοδοτούμενο, χαρακτηριστικά να πω ότι πριν το μνημόνιο ο προϋπολογισμός ήταν περίπου 33 με 34 εκατομμύρια και σήμερα δεν ξεπερνά τα 12 με 13 εκατομμύρια και υποστελεχωμένο, τόσο που θα υποβαθμίζεται ο ρόλος του και η προσφορά του στην Κερκυραϊκή κοινωνία. Θα πρέπει όλοι να αντιδράσουμε, βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος και κοινωνία, για να μην καταλήξει το Νοσοκομείο μας Κέντρο Υγείας…


Πηγή