Θεατρικό τετραήμερο στο Καλλίκωμο


Ανεβάζει παράσταση η Θεατρική Ομάδα
από τις 14 ως τις 17 Ιουνίου

Το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος 14, 15, 16 και 17 Ιουνίου, στις 9:30μ.μ., επέλεξε η Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου να παρουσιάσει τη νέα της εναλλακτική θεατρική παράσταση, με τίτλο «Ένα άδειο πιάτο στο Μπιστρό το Μεγάλο Βόδι».

Πρόκειται για μια ευφάνταστη κωμωδία του Αμερικανού συγγραφέα Michael Hollinger σε σκηνοθεσία Ρούλας Ξαρχάκου που πραγματεύεται, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, την άρρηκτη σχέση του διπόλου έρωτας-θάνατος. Ο πραγματικός αντίπαλος του θανάτου είναι ο έρωτας που δεν αναγνωρίζει συμβάσεις, που υπερβαίνει τα όρια της ζωής, που ανατρέπει και δημιουργεί το πλαίσιο των αξιών της ζωής. Έτσι αν αναρωτηθούμε για το τι πραγματικά λείπει από τη ζωή μας ή τι πραγματικά ολοκληρώνει τη ζωή μας θα απαντήσουμε: Ο Έρωτας, η Αγάπη.

Θιασώτης του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway, ο Hollinger, κάνει συχνά μνεία σε αυτόν, υπεραμυνόμενος τόσο της γοητευτικής δημιουργικής φιγούρας του όσο και της γεμάτης παθών, ζωής του. Η παράσταση συστάθηκε με απώτερο στόχο την τέρψη, τον προβληματισμό και την κριτική νουθεσία του φιλοθεάμονος κοινού. Θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Καλλικώμου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Καλλικώμου «Αριστοτέλης» και η θεατρική ομάδα, σας προσκαλούν να γευτείτε μαζί τους, μια σειρά από ΑΔΕΙΑ, αλλά ΓΚΟΥΡΜΕ πιάτα, στο Γαλλικό Μπιστρό «Le Grand Boeuf».

Η υπόθεση του έργου

Ένας σπουδαίος και επιτυχημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Βίκτωρ, γόνος πλούσιας οικογένειας, έχει κληρονομήσει το εξαιρετικό Μπιστρό στο Παρίσι με την επωνυμία «Το Μεγάλο Βόδι», του οποίου όμως είναι και ο μοναδικός πελάτης. Παρά την εντυπωσιακή επαγγελματική του σταδιοδρομία και την οικονομική του ευμάρεια, ο ίδιος είναι δυστυχισμένος. Αιτία της δυστυχίας του αποτελεί η σεξουαλική του ανικανότητα, η οποία προκλήθηκε όταν, ως ενήλικας προσβλήθηκε από μια παιδική ασθένεια. Η μοναδική γυναίκα που εκείνος ερωτεύτηκε, η Λουίζ, αρνείται την πρόταση γάμου του, σε ένα ταξίδι που οι δυο τους, πραγματοποίησαν στην Ισπανία. Ο Βίκτωρ, πιστεύει πως αιτία της άρνησής της είναι η ανικανότητά του. Η αλήθεια όμως, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό. Έτσι αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του με έναν περίεργο τρόπο. Ο ευτραφής Βίκτωρ και λάτρης των γαστρονομικών απολαύσεων αποφασίζει να πεθάνει της πείνας, έχοντας να φάει μόλις μιάμιση μέρα.

Όταν πληροφορείται, την πρόθεσή του αυτή το προσωπικό του Μπιστρό, κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τον μεταπείσει. Η άρνησή του να φάει αποσυντονίζει και αναστατώνει τόσο την σεφ Γκαστόν όσο και όλους τους σερβιτόρους. Ως έσχατη λύση, οι αρχισερβιτόροι Κλωντιάν και Κατρίν, οδηγούνται στο να σερβίρουν μια σειρά από άδειες πιατέλες, προτρέποντάς τον να τις δοκιμάσει, έστω και με τη φαντασία του.

Η ανατροπή έρχεται στο τέλος, όταν η αγαπημένη του Λουίζ, του ανακοινώνει πως αιτία της άρνησής της να γίνει γυναίκα του, δεν είναι ο ίδιος αλλά ο επικείμενος θάνατός της, λόγω χρόνιας και ανίατης ασθένειάς της. Οι δυο τους αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, έως το θάνατο αλλά και πέρα από αυτόν.

Συντελεστές Παράστασης

Προλογίζει: η Διονυσία Ζωγόγιαννη

Πρωταγωνιστούν: Βίκτωρ: Νίκος Πανταζής, Λουίζ: Καλλιόπη Μιχαλοπούλου, Συνείδηση Βίκτορα – Μπάργουμαν: Εύη Ασημακοπούλου, Γκαστόν: Φρόσω Μπινιώρη, Κλωντιάν: Τούλα Νικολακοπούλου, Κατρίν: Θεανώ Μπινιώρη, Αντονέλ: Άντζελα Σταματελοπούλου, Μιμή: Χριστίνα Νιάρχου, Ζυλιέτ: Δώρα Κίζυλη.

Σκηνοθεσία: Ρούλα Ξαρχάκου, Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας, Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Βγενόπουλος, Μουσική επιμέλεια: Ρούλα Ξαρχάκου – Θεανώ Μπινιώρη, Κοστούμια – Σκηνικά: Η ομάδα, Κομμώσεις: Γιώτα Σπυροπούλου, Αφίσα: Γιώργος Σπήλιος

Η Θεατρική Ομάδα Καλλικώμου θέλει να ευχαριστήσει θερμά την πληθώρα των χορηγών της, των οποίων η έμπρακτη συμπαράσταση καθιστά πραγματοποιήσιμη, την παράσταση αυτή. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ενεργού, μέχρι πρότινος, μέλους της ομάδας, Άννας Εσενόκουα – Καψιμάλη, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες, έπειτα από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.


Πηγή