«Κανείς προφήτης στον τόπο του…», γράφει ο Ιωάννης Ρεβύθης.

Κοινωνία «Κανείς προφήτης στον τόπο του…», γράφει ο Ιωάννης Ρεβύθης.

Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί για την συμπεριφορά των ανθρώπων. Τι είναι αυτό που μας κάνει να αντιδρούμε στην καθημερινή μας ζωή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; Τι είναι αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο; Και φυσικά τις περισσότερες φορές δηλώνω αδυναμία για να εξηγήσω την στάση πολλών.

Ψυχολόγος δεν είμαι βέβαια, ούτε και ειδικός για να εξηγήσω κάποιες ιδιαίτερες περίεργες συμπεριφορές, αλλά πάντα πίστευα ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η εμπάθεια και τα απωθημένα που έχει ο καθένας μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά όλων. Και δυστυχώς πριν απο λίγες μέρες, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκα. Είμαστε λοιπόν στην “καρδιά του προεκλογικού αγώνα” των υποψηφίων για την διεκδίκηση τής Περιφέρειας και του Δήμου, οι προεκλογικές συζητήσεις και ομιλίες δίνουν και παίρνουν, όλα κινούνται στον ρυθμό των εκλογών και ξαφνικά η είδηση πέφτει “ως κεραυνός εν αιθρία” και.. ταράζει την ζωή των κατοίκων του νησιού μας. – Τα μάθατε;

Η ΕΤ έχει ειδική εκπομπή αφιερωμένη στην Κέρκυρα. Και μάλιστα η εκπομπή “Το αλάτι της γης” θα είναι αφιερωμένη στα πολιτιστικά της Κέρκυρας. – Η ΕΤ εκπέμπει ακόμα; – Ναι σου λέω.

Και μάλιστα θα έχει χορούς και τραγούδια από τα χωριά της Κέρκυρας. – Α ωραία. Μπράβο. Κάθε τι που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και προβάλλει την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά είναι σημαντική υπόθεση. Αλλά γιατί τόση πρεμούρα; – Μα σου λέω ότι όπως διάβασα και στο Facebook θα είναι πολύ ωραία εκπομπή.

– Ωραία θα την δω. Αλλά τώρα άσε με γιατί βλέπω το δεύτερο μέρος του αφιερώματος του BBC για την Κέρκυρα το The Durrell’s. Ξέρεις αυτών που με τα βιβλία τους και τις διαφορές κινηματογραφικές παραγωγές έκαναν την Κέρκυρα γνωστή στα πέρατα του κόσμου. – Αλήθεια; Δεν τους ξέρω. – Δεν πειράζει.

Σημασία έχει που τους ξέρουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Μάλιστα. Στην ΕΤ “Το αλάτι της γης”. Και τι δεν άκουσα. Τι ύμνους για τους συντελεστές της εκπομπής, πόσο μεγάλη διαφήμιση ήταν αυτή η εκπομπή για την Κέρκυρα, πόσο καλά έκαναν όλοι αυτοί που συμμετείχαν στην εκπομπή, τι ωραία που….χόρευαν, τι ωραία που τραγουδούσαν, και…και…και.. Δεν άντεξα, μπήκα κι εγώ στο you tube, πήρα ύφος…θριαμβευτικό και ετοιμάστηκα… Μάλιστα στην ΕΤ. “Το αλάτι της γης”. Μπράβο . Καλή η προσπάθεια, αλλά είπαμε. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκα και για μια άλλη ρήση. Κανείς, μα κανείς προφήτης στον τόπο του λέει ο θυμόσοφος λαός. Αχ βρε Άννα…. Αχ βρε Σπύρο….που είσαι βρε Κατερίνα. Ξαφνικά ξύπνησαν και είδαν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκπομπές; Μα εσύ Άννα Δαφνη μαζί με τον Γιάννη Πεζαρο, τον Σπύρο τον Σκορδιλη έχετε φάει αμέτρητες ώρες από την ζωή σας για να δημιουργήσετε αυτά τα αριστουργήματά και να τα αναδείξετε σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σας θυμάμαι να τρέχετε εκεί στον κάτω Γαρούνα μαζί με την Τζία την Ανδρονίκη, την Σπυριδούλα Σουπιώνη, την Αγγελική Σπίνουλα, την Κα Σκουλαρίκη, και να μας φέρνετε μέσω του Corfu Channel αυτά τα διαμάντια του Πολυφωνικού συγκροτήματος του Κ. Γαρούνα στα σπίτια μας. Μα εσύ Κατερίνα Ζαχαροπούλου με τους συνεργάτες σου, δεν έχετε αφήσει χωριό για χωριό, κατοικιά για κατοικιά, με την εκπομπή σου “Ραντεβού στο χωριό” για να μας μεταφέρετε αυτόν τον απίστευτο πλούτο που ήταν καλά κρυμμένος στα χωριά μας και εσύ τον ανέδειξες. Που ήταν όλες αυτές τις 10ετιες όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που ξαφνικά ξύπνησαν και ανακάλυψαν την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση; Όταν Άννα και εσύ Κατερίνα δημιουργήσατε αυτά τα αριστουργήματα , αυτοί που τώρα χωρίς να ξέρουν γιατί, υμνούν μια μέτρια παραγωγή ενός κρατικού καναλιού, τότε σνόμπαραν τις εκπομπές σας. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που πήραν και τον τίτλο του “ειδικού”.

Σου τραβάνε και κάνα δυο παπαριές που δεν τις καταλαβαίνουν ούτε αυτοί που τις λένε και νά σου βαφτίζονται ειδικοί. Τώρα θα μου πείτε τι θέλω και σας τα λέω όλα αυτά!

Έτσι για να τονίσω για άλλη μια φορά αυτές τις τόσο γνωστές φράσεις. Ξεκινώντας από το γνωστό ” “στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις”, περνώντας στο “κανείς προφήτης στον τόπο του” και καταλήγοντας στο ” όπου υπάρχει ή άγνοια, βασιλεύει η εμπάθεια και το κόμπλεξ. Όσο για εσάς Αννα και Κατερίνα ένα είναι σίγουρο.

Το έργο σας έχει εκτιμηθεί από τούς πραγματικά ειδικούς. Τους Κερκυραιους που κάθονταν με τις ώρες στο Corfutv για να σας θαυμάσουν. Και συ Παντελή Κοντέ που είσαι ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της Επτανησιακής παράδοσης, μην ανησυχείς. Σύντομα θα …αξιολογηθείς από το ” σεβαστό Ιερατείο και θα σου απονεμηθούν οι…”τίτλοι” πού σού αξίζουν.


Πηγή