Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου: βδομάδα δημιουργικών δράσεων

Με τρείς ακόμα δράσεις μέσα στην εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκε το δημιουργικό πρόγραμμα που υλοποιεί και φέτος η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου με τίτλο «Καλοκαίρι στη Βιβλιοθήκη»… πιο συγκεκριμένα:

«Κουταλάκια και πιρουνάκια»

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου η Βιβλιοθήκη θύμιζε κουζίνα εστιατορίου όπου 19 παιδιά, ηλικίας 7 και 8 ετών, ετοίμασαν στο «πι και φι» ένα αλμυρό κι ένα γλυκό πιάτο.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποίησε η Νίκη Κατσιάπη, εκπαιδευτικός MEd – Δρ. Παιδαγωγικής και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης βασισμένη στο υπέροχο βιβλίο «Κουταλάκια και πιρουνάκια» (εκδόσεις Έαρ), που έγραψε η πολυβραβευμένη συγγραφέας και αγαπημένη φίλη της Βιβλιοθήκης Ιωάννα Σκαρλάτου.

Τα παιδιά στην αρχή ετοίμασαν ένα γευστικό «χταποδάκι» από … λουκάνικα, μακαρόνια και γαρύφαλλα (!), παίζοντας παράλληλα το πρωτότυπο παιχνίδι «Βοηθάω στις δουλειές του σπιτιού».

Η μαγειρική συνεχίστηκε με κουλουράκια νόστιμα και υγιεινά που στολίστηκαν με ζαχαρόπαστα ενώ πάνω τους ζωγραφίστηκε το μονόγραμμα κάθε παιδιού.

Εικονο-γραφίζουμε…

Την Τρίτη 23 Ιουλίου μια όμορφη παρέα μικρών συγγραφέων συναντήθηκε με την εκπαιδευτικό Αγγλικής Γλώσσας (ΒΑ) – Μεταφράστρια (ΜΑ) – Εικαστικό Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου μέσα στο «σκάφος» της βιβλιοθήκης για ένα όμορφο ταξίδι στις σελίδες των βιβλίων και τις εικόνες…

Από μια λίστα επιλογών που περιείχε και τηλεόραση και διαδίκτυο τα παιδιά διάλεξαν τη Φαντασία και τα Βιβλία! Αγγεία, ψηφιδωτά και ζωγραφιές. Τα παιδιά μίλησαν για τις επιφάνειες γραφής, για την πέτρα και τον πηλό και τα δέντρα και τους παπύρους, τις περγαμηνές και το χαρτί. Έμαθαν επίσης πως τα βιβλία κάποτε δεν τα κολλούσαν απλώς, μα έραβαν τις δεσμίδες των φύλλων μεταξύ τους.

Τα παιδιά έφτιαξαν επίσης τις δικές του ιστορίες με τις δικές τους εικόνες και στο τέλος τύλιξαν τα βιβλία σε ένα αναμνηστικό φυλλάδιο με μια εικόνα που έφτιαξε η εμψυχώτρια ειδικά γι’ αυτά, για τα ταξίδια που γίνονται με τη φαντασία και τα βιβλία!

Φέρομαι υπεύθυνα!

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου οι μικροί συμμετέχοντες άκουσαν από την εμψυχώτρια Νίκη Τζίβα, δασκάλα, Master of Education (και εθελοντές την Αναστασία Κώτση και τον Ιωάννη Γεωργούλη), να τους διαβάζει ένα παραμύθι και είδαν πώς οι μικρές νεράιδες της ιστορία έμαθαν να είναι υπεύθυνες. Στη συνέχεια συζήτησαν για το πώς μπορούν και αυτά να είναι υπεύθυνα στην καθημερινή ζωή.

Έπειτα, χωριστήκαν σε ομάδες και έφτιαξαν παζλ που έδειχνε για ποια πράγματα πρέπει να είναι υπεύθυνα τα παιδιά στο σπίτι, στο σχολείο και στο παιχνίδι.

Τέλος, δημιούργησαν συνεργατικές ζωγραφιές, όπου κάθε παιδί ζωγράφιζε από λίγο στις ζωγραφιές της ομάδας ώστε κάθε ζωγραφιά να έχει στο τέλος την προσωπική πινελιά όλων των μελών της ομάδας!

Φεύγοντας, όλα τα παιδιά πήραν έναν καλαίσθητο μαγνητάκι – σελιδοδείκτη που έφτιαξε ειδικά για το πρόγραμμα η κ. Νίκη Τζίβα.


Πηγή