Δύο σπάνιας οικολογικής αξίας μέρη δίπλα στην Πάτρα γίνονται πλέον προσβάσιμα

Δύο νέα πάρκα πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος της Πάτρας μέσα στο επόμενο διάστημα προχωρώντας σε ήπιες παρεμβάσεις.

Μιλάμε για το πάρκο στο Έλος της Αγυιάς και το Πλατανόδασος στα όρια του Προαστείου και του Καστελόκαμπου. Το έργο "Ανάπλαση – Αξιοποίηση Περιοχής camping Έλους Aγυιάς", αξίας 3.145.000 ευρώ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και η μελέτη του έχει ολοκληρωθεί και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να ξεκινήσουν.

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση του Έλους της Αγυιάς, με τέτοιον τρόπο που να είναι προσβάσιμος για αθλητισμό και αναψυχή. Μέχρι τώρα ο χώρος (το εσωτερικό δηλαδή του Έλους) που αποτελεί ένα σημαντικό, σπάνιας οικολογικής αξίας μέρος, δεν ήταν προσβάσιμος.

Ο δήμος με βάση την μελέτη που έχει σχεδιάσει θα προχωρήσει στην κατασκευή πεζογεφύρων, στην διαμόρφωση μονοπατιών για περίπατο, αλλά και δύο διαδρομών με πατημένο χώμα για τρέξιμο, την κατασκευή ποδηλατόδρομου που θα ξεκινά από την Κανελλοπούλου και θα καταλήγει στην Πλαζ, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση διαφόρων ειδών αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, ξύλινα τραπέζια, φωτιστικά, βρύσες κτλ.

Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει κατασκευές κιοσκιών με θέσεις θέας του έλους, κιόσκια πληροφόρησης, παρατηρητήρια της άγριας ζωής (εντός και εκτός έλους), αλλά και την δημιουργία ενός Κέντρου οικολογικής ευαισθητοποίησης με στέγαστρο από φωτοβολταϊκά πάνελς. Παράλληλα θα υπάρχει control room και W.C, ενώ μέσα σε όλα αυτά θα υπάρχουν και οργανωμένες θέσεις για πικ – νικ.

Πρόκειται για ένα δίκτυο διαδρομών περιμετρικά και εσωτερικά του Έλους, με παρεμβάσεις ήπιας μορφής που σε καμία περίπτωση δεν θα αλλοιώνουν τη φυσική ομορφιά και τον χαρακτήρα του (τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της μελέτης), αντίθετα θα τον αναδεικνύουν, δίνοντας την δυνατότητα στους Πατρινούς να τον γνωρίσουν από κοντά.

Το έργο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους οικολόγους που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Έλος. Ωστόσο, το έργο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στον δήμο θα προχωρήσει, καθώς όχι μόνο θα προσθέσει έναν ακόμα χώρο "πρασίνου" για την Πάτρα, αλλά θα συμβάλει στην περιβαλλοντική ευασθητοποίηση των πολιτών.

Μελέτη από ειδικό δασολόγο για το Πλατανόδασος

Ήπιες παρεμβάσεις θα γίνουν και στο Πλατανόδασος, ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μέρος για τους περισσότερους Πατρινούς στο οποίο δεν είχαν καμία πρόσβαση, ενώ κάποιοι είχαν γεμίσει από μπετά και απορρίμματα.

Πρόκειται όμως για ένα από τα σπανιότερα δάση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεσόγειο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα και συγκεκριμένα στις Δάφνες.

Για το όλο έργο και τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν υπάρχει εκπονημένη μελέτη από ειδικό δασολόγο που παρακολουθεί το όλο θέμα από κοντά, με σκοπό να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες που δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την φυσική ομορφιά αυτού του σπάνιου δάσους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταρτιστεί θα διαμορφωθούν ορισμένα μονοπάτια περιπάτου, χωρίς όμως να υπάρξει καμία επέμβαση στα δέντρα, ενώ θα καθαριστούν οι χώροι στο εσωτερικό του Πλατανόδασους για να είναι έτσι το μέρος προσβάσιμο στους πολίτες.

Παράλληλα θα τοποθετηθούν ορισμένα παγκάκια και ξύλινα τραπέζια, ενώ στο τέρμα του, στην παραλία στις Δάφνες θα κατασκευαστεί μία σύγχρονη παιδική χαρά πιστοποιημένη.

Πέρα από αυτήν δεν θα γίνουν άλλες παρεμβάσεις στην παραλία και ούτε εγκαταστάσεις αθλητικών υποδομών, προκειμένου να προστατευθεί ακόμα περισσότερο το Πλατανόδασος, το οποίο είναι ακριβώς δίπλα στις Δάφνες.


Πηγή