Μπάνιο στην Πάτρα εν έτει 2019 – Η νέα τάση θέλει να χαλαρώνουμε σε κοντινές παραλίες

Κλείνουμε ένα μήνα σχεδόν από την στιγμή που ξεκίνησε – τυπικά – τουλάχιστον η καλοκαιρινή σεζόν και αυτό που μπορεί να πει κανείς κρίνοντας τις τάσεις που έχουν δημιουργηθεί για τα καλοκαιρινά μπάνια και τις ώρες αναψυχής και ξεκούρασης των Πατρινών την πιο ξένοιαστη εποχή του χρόνου, είναι το εξής:

Η νεολαία της Πάτρας, φοιτητές και μη, επιλέγουν για αυτές τις καλοκαιρινές τους στιγμές κυρίως τις κοντινές παραλίες στην πόλη, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν πλέον οργανωθεί.

Η τάση, με λίγα λόγια συγκριτικά με τη… μόδα που επικρατούσε παλιότερα, σε ότι αφορά τα μπάνια των Πατρινών, έχει αλλάξει αρκετά. Tις περασμένες δεκαετίες οι περισσότεροι (ειδικότερα οι νέοι) προτιμούσαν τις πιο μακρινές εξορμήσεις είτε στα ανατολικά, είτε στα δυτικά της Πάτρας, σε καθημερινή σχεδόν βάση.

Πλέον οι εξορμήσεις αυτές έχουν περιοριστεί στην μία φορά την εβδομάδα ή και στο δεκαπενθήμερο ακόμα, ενώ αντίθετα οι παραλίες δίπλα από την Πάτρα έχουν κόσμο κάθε μέρα. Μέρη όπως η Πλαζ, ο Καστελόκαμπος, οι Δάφνες, τα Μποζαίτικα, το Ρίο ή και ο Άγιος Βασίλειος είναι γεμάτα από λουόμενους, σχεδόν καθημερινά.

Στα μέρη, μάλιστα, που υπάρχουν beach bars ή οι παραλίες έχουν οργανωθεί και προσφέρουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους λουόμενους, τότε εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι οι περισσότεροι από τον κόσμο αυτόν, είναι νέοι, νεαροί και νεαρές των 18, των 22 ή και των 24 ετών. Κάτι που φυσικά δεν υπήρχε ως μόδα στις προηγούμενες γενιές νέων.

Μπάνιο στην Πάτρα εν έτει 2019 - Η νέα τάση θέλει να χαλαρώνουμε σε κοντινές παραλίες

Ο κύριος λόγος σε αυτή την νέα τάση που διαμορφωνόταν τις τελευταίες χρονιές, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη το φετινό καλοκαίρι, έχει να κάνει με το οικονομικό.

Στην εποχή της κρίσης όλα μετράνε, ακόμα και η βενζίνη και είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τα χρήματα για να πηγαίνουμε σε καθημερινή βάση σε παραλίες μακριά από την Πάτρα. Πόσο μάλλον οι νέοι.

Εξαίρεση, βέβαια σε όλο αυτό, αποτελεί η παραλία της Καλόγριας που παραμένει μία διαχρονική αξία για όλες τις γενιές των Πατρινών, συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο, ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα. Πάντως, το γεγονός είναι ότι η τάση σε ότι αφορά τα καλοκαιρινά μας μπάνια, έχει αλλάξει.

Και αναμένεται να κρατήσει και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω του οικονομικού, αλλά κυρίως εφόσον ο Βιολογικός Καθαρισμός ξεκινήσει επιτέλους τη λειτουργία του, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στους Πατρινούς να κάνουν μπάνια σε ακόμα πιο κοντινές στη πόλη παραλίες.

Ένα σενάριο που μακροπρόθεσμα ίσως μπορεί να οδηγήσει τις επόμενες δεκαετίες στην τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης και του θαλάσσιου μετώπου της Πάτρας. Μπορεί μάλλον να μην προλάβουμε να αξιωθούμε να το δούμε εμείς αυτό, αλλά τουλάχιστον ας το δουν τα παιδιά μας…

Μπάνιο στην Πάτρα εν έτει 2019 - Η νέα τάση θέλει να χαλαρώνουμε σε κοντινές παραλίες Μπάνιο στην Πάτρα εν έτει 2019 - Η νέα τάση θέλει να χαλαρώνουμε σε κοντινές παραλίες


Πηγή