Ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό επιλογής στις βουλευτικές εκλογές

Του Θωμά Κακλαμάνη

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία τα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό προτίμησης είναι έγκυρα και προσμετρούνται υπέρ του κόμματος. Το ποσοστό των ασταύρωτων ψηφοδελτίων μπορεί να αποκαλύπτει κατά πόσο η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του κάθε κόμματος ήταν επιτυχής και αν οι υποψήφιοί του έγιναν αποδεκτοί από τους ψηφοφόρους. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι τα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό δηλώνουν ελλιπή έως ανύπαρκτη παρακολούθηση και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα ή άγνοια για την δράση και τις θέσεις των υποψηφίων.

Η ερμηνεία αυτή σε μια μονοεδρική περιφέρεια και ένα μικρό τόπο όπως είναι η Λευκάδα, όπου όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, δεν φαίνεται να έχει λογική βάση.

Ας δούμε λοιπόν τον πίνακα με τα ποσοστά των ασταύρωτων ψηφοδελτίων των εκλογών της 7ης Ιουλίου στην εκλογική περιφέρεια Λευκάδας:

1) Η Ν.Δ. με 6.762 ψήφους είχε 868 ασταύρωτα ψηφοδέλτια, ποσοστό 12,8 %, (στις εκλογές του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,03%).

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ με 4.298 ψήφους είχε 1285 ασταύρωτα ψηφοδέλτια ή ποσοστό 30,17%, (στις εκλογές του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18,02%).

3. Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ με 1462 ψήφους είχε 306 ασταύρωτα ψηφοδέλτια, ποσοστό 20,93%, (στις εκλογές του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,66%).

4. Το ΚΚΕ με 1.247 ψήφους είχε 530 ασταύρωτα ψηφοδέλτια, ποσοστό 42,50% (στις εκλογές του 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24,67%).

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως το κόμμα της Ν.Δ έχει μικρό ποσοστό ασταύρωτων ψηφοδελτίων αφού περίπου 1 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος δεν έβαλε σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο βουλευτή. Το κόμμα αυτό εκφράζει παραδοσιακά συντηρητικούς ψηφοφόρους που πιστεύουν σε παραδοσιακές αρχές και σταθερές αξίες και είναι δύσπιστοι στις αλλαγές προσώπων και πολιτικών κατευθύνσεων.

Αντίθετα βλέπουμε μια διαφοροποίηση στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα ασταύρωτα είναι ιδιαίτερα αυξημένα συγκριτικά με το 2015. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος επέλεξε να μην βάλει σταυρό προτίμησης. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβληματίσει τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας. Ενδεχομένως να υπήρξε μια αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που ήθελαν οι ψηφοφόροι του και αυτό που ήθελαν κάποιοι από τον κομματικό μηχανισμό. Η Προοδευτική Συμμαχία και το «άνοιγμα» στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο δεν είχε αντιπρόσωπο στο ψηφοδέλτιο στη Λευκάδα.

Το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ είχε 1 στους 5 ψηφοφόρους του κόμματος που δεν έβαλαν σταυρό προτίμησης (μείωση συγκριτικά με το 2015) . Το ΚΚΕ είχε 2 στους 5 ψηφοφόρους του κόμματος που δεν έβαλαν σταυρό προτίμησης (αύξηση συγκριτικά με το 2015).

Παρατηρούμε μια άνοδο στα ψηφοδέλτια που οι ψηφοφόροι έριξαν ασταύρωτα στην κάλπη. Ένα μέρος των συμπολιτών μας επέλεξαν να δηλώσουν τη στήριξη τους στο κόμμα αλλά όχι σε κάποιον από τους υποψηφίους του. Ίσως αυτό να σημαίνει σιωπηρές διαμαρτυρίες εκ των έσω. Ο αριθμός αυτών των ψηφοδελτίων είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως στις παρατάξεις που ηττήθηκαν οι οποίες θα πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα για να χαράξουν τη νέα στρατηγική τους.

The post Ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό επιλογής στις βουλευτικές εκλογές appeared first on aromalefkadas – Ενημερωτική ιστοσελίδα της Λευκάδας.


Πηγή