«Σταματήστε να μετακινείτε τους γιατρούς μας» – Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γ.Ν. Ηλείας


Κίνδυνος υπολειτουργίας και των δυο Παθολογικών Κλινικών τον Αύγουστο…

Βραχυπρόθεσμο σχέδιο που θα διασφαλίσει – όπως χαρακτηριστικά είπε – τη λειτουργία των Παθολογικών Κλινικών των Νοσηλευτικών Μονάδων Πύργου και Αμαλιάδας, κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ Αμαλιάδας, Σωκράτης Σωτηρόπουλος, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Αφορμή, ήταν η προσωρινή μετακίνηση 2 Παθολόγων από τη Ν.Μ Αμαλιάδας προς τη Ν.Μ Πύργου, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η καθημερινή εφημέρευσή της.

Στην παράσταση – μετά από απόφαση της πρόσφατης σύσκεψης φορέων της Αμαλιάδας – συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αναπληρωτής Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος καθώς και η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Χαρά Θεοδωροπούλου. Παρών ήταν και ο Διοικητής της Ν.Μ Αμαλιάδας Γιάννης Χουζούρης, ως μέλος του Δ.Σ του Γ.Ν Ηλείας, στο οποίο προήδρευσε ο Διοικητής Κώστας Διαμαντόπουλος.

Όλοι, κατέθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους – κάποιες στιγμές σε υψηλούς τόνους – αλλά όλοι κατέληξαν στο γεγονός ότι, κοινός παρανομαστής σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους Ηλείους πολίτες και όχι μόνο.

Η πρόταση

Να υπάρξει σχέδιο αυξημένων εισαγωγών με πρόγραμμα 8 ανοικτών εφημεριών και καθημερινής κλειστής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ Αμαλιάδας, με ειδικευμένο, γενικό ή άλλης ειδικότητας προσωπικό, πρότεινε ο κ.Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας πως, με αυτό τον τρόπο, θα αναχαιτιστεί το κύμα εισαγωγών και στη Ν.Μ Πύργου και θα διευκολυνθεί έτσι η λειτουργίας της. Πρότεινε επίσης την εξομάλυνση της λειτουργίας των ΤΕΠ με επαρκή αριθμό βοηθών ιατρών, να επαναλειτουργήσει άμεσα το Μαιευτικό Γυναικολογικό Ιατρείο.

Τέλος, κάλεσε τη Διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας, να μη «διαταράσσει για κανένα λόγο τη λειτουργία των τμημάτων της Αμαλιάδας με μαζική ή μεμονωμένη μετακίνηση προσωπικού στον Πύργο».

«Να μας πει
το Υπουργείο τι θέλει»

«Να μας πει το Υπουργείο Υγείας ποια είναι η θέση του για τα προβλήματα στη λειτουργία των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων. Να κλείσει το ένα και λειτουργήσει το άλλο; Να μας πουν, να ξέρουμε», είπε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ.Χριστοδουλόπουλος, μη παραλείποντας να υπενθυμίσει ότι και στο παρελθόν οι φορείς της περιοχής αποσπούσαν δεσμεύσεις που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Επεσήμανε δε, πως το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από την στιγμή της ενιαίας διοίκησης των δυο νοσοκομείων, αφού μέχρι τότε, οι ελλείψεις καλύπτονταν με γιατρούς από τα Κ.Υ ή ακόμα και από νοσοκομεία της Αχαϊας.

Εξήγησε μάλιστα πως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της και να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

«Αφού έχουμε δυο ισάξιες Νοσηλευτικές Μονάδες νομικά, στην πράξη δεν πρέπει να λειτουργούν ισάξια;», αναρωτήθηκε ο κ.Παναγιωτόπουλος, υπερθεματίζοντας στην τοποθέτηση του δημάρχου κ.Χριστοδουλόπουλου, καλώντας τον Διοικητή κ.Διαμαντόπουλο, να γνωστοποιήσει τα σχέδια του Υπουργείου και να μην «εκτίθεται» ο ίδιος, «παίρνοντας πάνω τους» αποφάσεις άλλων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια ενίσχυσης με γιατρούς, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αξιοπρεπής λειτουργία των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων.

«Η αποψίλωση της Ν.Μ Αμαλιάδας για την ενίσχυση της Ν.Μ Πύργου, μοιραία θα οδηγήσει στην αποψίλωση – εν τέλει – και τη Ν.Μ Πύργου», είπε ο κ.Θεοδωρόπουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, που στάθηκε στην έλλειψη προγράμματος για το πόσα Νοσοκομεία θέλει η Κυβέρνηση να λειτουργούν στην Ηλεία. «Να μας πουν, να μάθουμε και να ξέρει και ο κόσμος τι θα κάνει, που θα πάει», είπε.

«Οι αριθμοί επιβάλουν
την παρουσία
των Παθολόγων
στον Πύργο»

Στην τοποθέτησή του, ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, εξήγησε πως η καθημερινή εφημέρευση της Ν.Μ Πύργου και η κατά προτεραιότητα κάλυψης της Παθολογικής του Κλινικής, είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Δ.Σ του Γ.Ν Ηλείας. Όσον αφορά την άποψη για ισάξιες νοσηλευτικές μονάδες, εξήγησε πως δεν είναι του ιδίου μεγέθους, αφού η Ν.Μ – παρά τα προβλήματα που υπάρχουν – είναι η μοναδική δομή στην Ηλεία που μπορεί να υποστηρίξει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού γιατί έχει Αξονικό Τομογράφο, ΜΕΘ, ΜΕΜ, ΜΤΝ και υποστηρικτικές ειδικότητες κοντά σε παθολόγους. Εξήγησε μάλιστα πως, αυτή η λειτουργία έχει συμβάλει στην μείωση – κατά 21% το τελευταίο εξάμηνο – των διακομιδών στην Πάτρα. Εξήγησε λοιπόν, πως οι 4 Παθολόγοι στις δυο Ν.Μ δεν μπορούν να υποστηρίξουν με ασφάλεια τη λειτουργία των Παθολογικών Κλινικών. Κι όταν οι ροές των ασθενών στον Πύργο είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την Αμαλιάδα (1ος – 6ος 2.359 εισαγωγές στον Πύργο και 160 στην Αμαλιάδα, 50.000 περιστατικά στα ΤΕΠ του Πύργου και 25.000 στην Αμαλιάδα), μοιραία επιβάλουν την αυξημένη παρουσία των Παθολόγων στον Πύργο.

«Να καλύπτουμε
τα ελαφρά περιστατικά»

Ο Υποδιοικητής, υπεύθυνος της Ν.Μ Αμαλιάδας, κ.Χουζούρης εξήγησε πως αντίστοιχες ελλείψεις γιατρών έχουν και άλλοι νομοί – 13 στον σύνολο – στην Ελλάδα, αλλά τα «βγάζουν πέρα», χωρίς να υπάρχουν αυτές οι εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων. Σημείωσε δε πως η Αμαλιάδα, θέλει – αφού δεν διαθέτει όλο των ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που έχει ο Πύργος, να μπορεί να αντιμετωπίζει τα πιο «ελαφρά» περιστατικά, με το υπάρχον προσωπικό και να μην μετακινούνται κάθε φορά στον Πύργο. Πρότεινε δυο, οι γιατροί των δυο Ν.Μ να «βγάζουν» μόνοι τους τα προγράμματα εφημερίας τους.

Η διαχείριση
των ασθενών

«Η διαχείριση των ασθενών είναι πολύ σοβαρό θέμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε», είπε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Θάνος Γιαννόπουλος, σημειώνοντας πως πολλές εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική χρειάζονται υποστήριξη και από άλλες ειδικότητες, παρουσιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα. Το σύνολο των 4 γιατρών σε Πύργο και Αμαλιάδα δεν αρκούν ούτε για τις ανάγκες μιας μονάδας, είπε, θυμίζοντας ότι οι οργανικές θέσεις του Πύργου είναι . «Πρέπει να καταλάβετε ότι δε θέτουμε θέμα κλεισίματος της Αμαλιάδας, αλλά επειδή έχουμε ευθύνη για την διαχείριση του κόσμου, πρέπει να δώσουμε λύσεις. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο. Κι αν θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή η Αμαλιάδα, μπορεί να σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης των παθολογικών περιστατικών, σήμερα κιόλας να λάβουμε απόφαση να μεταφερθεί στην Αμαλιάδα», είπε.

Η προϊσταμένη της ΜΤΝ Δώρα Ντοά υπενθύμισε ότι ο ρόλος όλων είναι η φροντίδα και όχι η ταλαιπωρία των ασθενών. «Μια μονάδα κρίνεται από την ασφάλεια που παρέχει στους πολίτες και στους εργαζόμενους. Και τώρα κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο», είπε χαρακτηριστικά, με τον Χειρουργό Γιάννη Κιρκιλέση να «κλείνει» τη συζήτηση με λέγοντας «…ήρθαν χθες (σ.σ προχθες) ορθοπεδικά περιστατικά και ντρεπόμουν να τους πω ότι δεν εφημερεύει ο Πύργος. Ήρθε ασθενής που είχε βγάλει τον ώμο του και έπρεπε να του πούμε να πάει στην Αμαλιάδα. Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε για την υγεία στην Ηλεία τον 21ο αιώνα;».


Πηγή