«Ταφόπλακα» στον τουρισμό της Ζαχάρως – Υπολειτουργούν τα ξενοδοχεία της περιοχής

Η ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΪΑΦΑ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Αισθητά μικρότερη η κίνηση σε σχέση με πέρυσι

Περασμένα μεγαλεία , οι λέξεις αυτές ταιριάζουν απόλυτα για να περιγράψεις την κατάσταση που βίωσε φέτος η άλλοτε ακμάζουσα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, περιοχή της Ζαχάρως.

Η μη λειτουργία των ιαματικών λουτρών σε συνδυασμό με την μειωμένη τόσο σε διάρκεια όσο και σε επισκεψιμότητα τουριστική περίοδο, έχει προκαλέσει χωρίς υπερβολή οικονομική ασφυξία στους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν το καλοκαίρι να περνά, χωρίς τα αναμενόμενα για αυτούς έσοδα. Πιο έντονα το πρόβλημα παρατηρείται στα καταλύματα της περιοχής της λίμνης, τα οποία επί το πλείστον προτιμούνταν από τους λουόμενους των πηγών. Φέτος όμως αυτοί δεν ήρθαν και η ευθύνη βαραίνει….αλήθεια ποιον; Η ευθύνη αναζητείται κάπου ανάμεσα στην γραφειοκρατία των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και στην έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, που αναφέρει ακόμα και για ενέργειες που έχουν ως στόχο την απαξίωση των ιαματικών εγκαταστάσεων, για να παραχωρηθούν μετά χωρίς αντιδράσεις σε ιδιώτες.

Πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή της λίμνης, είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν κλειστά λόγω της ανύπαρκτης σχεδόν έλευσης λουομένων.

Αυτό που μένει όμως, είναι ότι για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν φέτος καθόλου οι ιαματικές πηγές, φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Ακόμα μία φήμη για έναρξη λειτουργίας την προσεχή Δευτέρα, πλανήθηκε για ακόμα μία φορά . Έχουν περάσει πολλές Δευτέρες….αλλά ακόμα περιμένουμε μας είπαν οι επαγγελματίες της περιοχής. «Πλέον δεν πιστεύουμε τίποτα».

Μία ολόκληρη περιοχή δεινοπαθεί οικονομικά λόγω της μη λειτουργίας των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα

Είμαστε σε απελπισία

Οι ξενοδόχοι κυρίως αλλά και αρκετές ακόμα κατηγορίες επαγγελματιών της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχει ήδη «τιναχθεί» στον αέρα όλος ο προγραμματισμός τους και έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά.

Η ίδια απογοήτευση όμως επικρατεί και στους ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έφτασαν στην περιοχή, αλλά δεν κατόρθωσαν να επωφεληθούν από τα πολύτιμα θεραπευτικά οφέλη των ιαματικών πηγών.

Κάποιοι άλλοι, έχοντας ενημερωθεί για τη μη λειτουργία τους, προγραμμάτισαν να επισκεφθούν άλλες περιοχές της χώρας, αν και για πολλά χρόνια ήταν σταθεροί επισκέπτες της περιοχής της Ζαχάρως.

Όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες της περιοχής, παρότι δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους την καλοκαιρινή περίοδο, στις αρχές του Φθινοπώρου αλλά και στην συνέχεια θα κληθούν από την πολιτεία να καταβάλουν όλους τους φόρους αλλά και το ΕΝΦΙΑ. Το πώς ; Άγνωστο πραγματικά όπως μας τόνισαν αφού σε πολλές περιπτώσεις ο τζίρος τους χωρίς υπερβολή είναι έως τώρα μηδενικός.

«Είμαστε πραγματικά σε αδιέξοδο. Το πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας δεν το ξέρουμε».

Μια χρονιά που θέλουν γρήγορα να ξεχάσουν είναι η φετινή για τους επαγγελματίες της περιοχής της Ζαχάρως, αφού η τουριστική κίνηση κυμάνθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Μας εμπαίζουν όλοι οι αρμόδιοι

Στην γραφειοκρατία, όσον αφορά την πιστοποίηση των πηγών, αποδίδεται ο λόγος που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα. Αυτό που ακούν έως και σήμερα οι επαγγελματίες της περιοχής, είναι ότι η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι, αύξησε τη γραφειοκρατική διαδικασία ως προς την πιστοποίηση των πηγών και προκάλεσε χρονική καθυστέρηση παραπάνω από το αναμενόμενο.

Όμως αλήθεια, σε ένα οργανωμένο κράτος, σε ένα κράτος που θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη του τουριστικού του προϊόντος και κυρίως στον ιαματικό τουρισμό αυτά όλα δεν έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και προγραμματιστεί εγκαίρως, είναι η ερώτηση που δικαιολογημένα θέτουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες οι επαγγελματίες της περιοχής.

«Προεκλογικά οι βουλευτές της προηγούμενης Κυβέρνησης μας διαβεβαίωναν ότι την φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την λειτουργία των Λουτρών.

Να μην ανησυχούμε και μάλιστα μας έλεγαν ότι φέτος τα λουτρά θα ανοίξουν και πιο νωρίς. Τελικά όχι πιο νωρίς δεν άνοιξαν, δεν άνοιξαν καθόλου.

Και φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πώς εμείς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Η μη λειτουργία των ιαματικών λουτρών και του τουριστικού περιπτέρου «Παραθιν αλλός», γιγάντωσε τα ήδη αυξημένα προβλήματα της πόλης μας και των επαγγελματιών της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σωκράτης Μπεκρής:

Είναι η πρώτη χρονιά που τα λουτρά θα παραμείνουν κλειστά. Ακόμα και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, την επόμενη χρονιά έστω και με λίγη καθυστέρηση λειτούργησαν.

Τα λουτρά του χρόνου μπορεί να ανοίξουν εμείς όμως οι ξενοδόχοι της περιοχής μπορεί να μην είμαστε ανοιχτοί. Δεν αντέχουμε με μηδέν εισόδημα φέτος να ανταποκριθούμε στα έξοδα συντήρησης και να πληρώσουμε εφορία και ΕΝΦΙΑ.

Το παράπονο μας επίσης είναι ότι κανείς μα κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για εμάς.

Γιάννης Σιδέρης:

Η χρονιά φέτος για όλους μας ήταν απογοητευτική. Είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις από τους πελάτες μας, αφού τα λουτρά παραμένουν ακόμα και σήμερα κλειστά.

Κανείς αρμόδιος δεν έχει ενδιαφερθεί για εμάς, δεν έχουμε μία επίσημη απάντηση για τον λόγο που δεν λειτουργούν τα λουτρά.

Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι πολύ δύσκολη, αλλά το κράτος σε λίγο καιρό θα μας ζητήσει να πληρώσουμε κανονικά το ΕΝΦΙΑ.

Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος:

Οι επιπτώσεις από την μη λειτουργία των λουτρών σε όλη την περιοχή της Ζαχάρως, είναι τεράστιες . Πέρα από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όλο το υπόλοιπο διάστημα η τουριστική κίνηση είναι μηδαμινή.

Δυστυχώς παρά τις όποιες επαφές με τους αρμόδιους, δεν έχουμε κατορθώσει να πάρουμε μία ουσιαστική απάντηση. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο.

Δυστυχώς η χρονιά για όλους μας χάθηκε.

Κωνσταντίνος Κυζίλης:

Τόσα χρόνια μας κοροϊδεύουν σχετικά με την λειτουργία των λουτρών. Κάθε χρόνο ακούμε για κανονική στην ώρα της έναρξη, για ανακαινίσεις, για προβολή. Μόνο λόγια με αποκορύφωμα τους βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης οι οποίοι ήρθαν και μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την λειτουργία φέτος.

Έχουμε πάθει μεγάλη οικονομική ζημιά. Όλες οι κρατήσεις από το εξωτερικό ακυρώθηκαν.

Γιώργος Αλεξανδρόπουλος -Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως:

Η φετινή τουριστική περίοδος για την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

Παρά το γεγονός ότι κόσμος ήρθε στην περιοχή μας και ιδιαίτερα την περίοδο του Δεκαπενταυγουστού, η κίνηση στο σύνολο των καταστημάτων δεν ήταν η αντίστοιχη που αναμέναμε.

Περά από την χαμηλή αγοραστική δύναμη των επισκεπτών, η μη λειτουργία των ιαματικών λουτρών και του τουριστικού περιπτέρου «Παραθιν αλλός», γιγάντωσε τα ήδη αυξημένα προβλήματα της πόλης μας και των επαγγελματιών της.

Κώστας Αλεξανδρόπουλος – Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ζαχάρως

Η μη λειτουργία των ιαματικών λουτρών, ζημίωσε κατά πολύ την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Οι επαγγελματίες, πραγματικά βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η επίσημη πληροφόρηση που έχουμε από τους αρμόδιους, για τους λόγους μη λειτουργίας των λουτρών, είναι ότι ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί ως ιαματική πηγή η νέα γεώτρηση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο φάκελος δεν είχε συνταχθεί σωστά και για αυτό επιστράφηκε αρκετές φορές.

Δυστυχώς ακόμα και αν τις προσεχείς ημέρες συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή, η γραφειοκρατική διαδικασία για να ολοκληρωθεί και να δοθεί η έγκριση για την επαναλειτουργία τον λουτρών, θα είναι αρκετά χρονοβόρα.

Αυτό σημαίνει ότι για τους επαγγελματίες η χρονιά χάθηκε.

Για εμάς ως νέα δημοτική αρχή το ζήτημα λειτουργίας των ιαματικών λουτρών είναι βαρύνουσας σημασίας και για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε άμεσα μία σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά ζητήματα με την την απρόσκοπτη λειτουργία των λουτρών.

Στόχος μας είναι επίσης, να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάδειξη, αυτού του μοναδικού ιαματικού πλούτου που διαθέτει η περιοχή μας.

Φώτης Καλογερόπουλος:

Έχουν περάσει πολλές Δευτέρες, αλλά ακόμα περιμένουμε την Δευτέρα εκείνη που θα λειτουργήσουν και πάλι τα λουτρά.

Η χρονιά είναι καταστροφική για όλους εμάς τους επαγγελματίες της περιοχής, αφού αντί θα την έλευση των τουριστών βλέπουμε να έρχονται οι ακυρώσεις.

Πλεόν δεν ελπίζουμε σε κάτι, παρά μόνο ανησυχούμε και φοβόμαστε για το πώς θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις μας.


Πηγή