Με στόχο την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων , οι πρώτες παρεμβάσεις Νικήτα Αρετάκη στο ΦΟΔΣΑ – Ξεκίνη […]

  • Δημήτρης Κουτσογιάννης : «Πρέπει πρώτα να μας εμπιστευτούν οι πολίτες»

Μονόδρομος για τη Δημοτική Αρχή Αρετάκη, φαίνεται να είναι, η αντιμετώπιση της αποκομιδής και της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Είναι γεγονός, ότι το θέμα των απορριμμάτων, παραμένει μόνιμα αιμορραγούσα πληγή και μεγάλος βραχνάς διαχρονικά για όλες τις δημοτικές αρχές. Ο απολογισμός, που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε εδώ, καθώς και το χρονικό των άστοχων επιλογών … τα λάθη, οι επιπτώσεις , οι λύσεις (;) δεν είναι της παρούσης. Εξάλλου, όλα αυτά, έχουν ήδη συζητηθεί ΕΚΤΕΝΩΣ και πολύ , κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οδηγώντας την κοινή γνώμη σε συγκεκριμένα συμπεράσματα , διαπιστώσεις και αποφάσεις, όπως φάνηκε καθαρά, με το 68% στον συνδυασμό του κ. Αρετάκη, γεγονός, που δεσμεύει τη νέα Δημοτική Αρχή , η οποία βρίσκεται, προ της λήψης κρίσιμων αποφάσεων… Η εφαρμογή μετεκλογικά, των προεκλογικών δεσμεύσεων, είναι το ζητούμενο, και στο θέμα αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει συνέπεια λόγου, και προς το παρόν, κάποιων πράξεων, από τη πλευρά του Δημάρχου, του κ.Νικήτα Αρετάκη και των συνεργατών του. Είναι γεγονός, ότι η καθαριότητα, είναι μία καθημερινή και επίπονη προσπάθεια, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες, ώστε να διατηρηθεί το νησί καθαρό. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία διαδικασία σύνθετη, που φέρνει όμως αποτελέσματα, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον , με τη προϋπόθεση πάντα να υπάρχει, στενή συνεργασία των πολιτών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στα πλαίσια αυτά , δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αντιδημάρχου Πόλης και υπεύθυνου καθαριότητας, κ.Δημήτρη Κουτσογιάννη, στο Ionianradio,gr, και στη Ζantepress24, ότι, «για να επιτύχουμε το στόχο αυτό, πρέπει πρώτα να επιτύχουμε, στο να μας εμπιστευτούν οι πολίτες». Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Αρετάκης, επιδιώκοντας να προχωρήσει άμεσα, η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων και η ορθή διαχείριση τους, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών και δράσεων.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό, έχει ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων και η απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, σε « ευαίσθητα» σημεία, αλλά και σε περιοχές που η κατάσταση, είχε κυριολεκτικά ξεφύγει , με τα σκουπίδια να σχηματίζουν λόφους, η οσμή να είναι έντονη, η αύξηση των τρωκτικών να είναι το σημείο αναφοράς και οι κάτοικοι να ανησυχούν, για επιπτώσεις στην υγεία τους. Όσο αναφορά τον ΦΟΔΣΑ, ο κ.Αρετάκης, ξεκινώντας από την «πηγή» του προβλήματος, ζήτησε την τοποθέτηση και άλλης βάρδιας εργατών, στο χώρο όπου πραγματοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων , διότι όπως ο ίδιος επισημαίνει, «δε γίνεται σωστά η διαχείριση τους, σύμφωνα μάλιστα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση.» Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του Δημάρχου Ζακύνθου, ότι «ο τεράστιος αυτός όγκος απορριμμάτων , υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί μελλοντικά, από έντονες βροχοπτώσεις». Επίσης, στα πλαίσια των άμεσων ενεργειών και παρεμβάσεων, ζητά και μάλιστα επειγόντως, να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, να πραγματοποιηθεί καθαρισμός και απομάκρυνση των λυμάτων στο χώρο εναπόθεσης του υλικού κομπόστ, καθώς και επιστροφή του μηχανολογικού εξοπλισμού στο δήμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει και ζητά, την μη τοποθέτηση των κύβων συμπιεσμένων απορριμμάτων , στα όρια περίφραξης του οικόπεδου στο ΛΙΒΑ, με στόχο να μείνει ελεύθερος ο χώρος κίνησης οχημάτων, για να πραγματοποιηθεί έλεγχος. Τέλος, ζητά άμεσα, να εφαρμοστεί πρόγραμμα μυοκτονίας στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού τρωκτικών.

Στόχος της νέας δημοτικής αρχής , σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ο κ.Αρετάκης, είναι, να υπάρξει και βιώσιμη και οριστική λύση του προβλήματος. Οι προκλήσεις είναι πολλές. Το επόμενο διάστημα, οι επιλογές του κ.Αρετακη, θα κριθούν και θα αξιολογηθούν από τους πολίτες, αν και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι εφαρμόζει αυτά, για τα οποία προεκλογικά είχε δεσμευτεί .


Πηγή