ΠΑΤΡΑ:Γιορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι

agioi_anarguroi_patra.jpg

Τoυς Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, τους Ανάργυρους και θαυματουργούς τιμά αύριο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού είναι ο Ιερός Ναός στην οδό Δημητρίου Γούναρη πλησίον της πλατείας Ομονοίας που ανήκει στην ενορία Παντοκράτορος.

Ο εορτασμός ξεκινά σήμερα το πρωί (7-9 π.μ.) με τη θεία λειτουργία και την έξοδο της εικόνας όπου θα ψαλλεί δέηση. Στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί ιερά παράκληση στους Αγίους Αναργύρους και μεταφορά της εικόνας στο κέντρο του ναού, ενώ μια ώρα μετά θα ξεκινήσει ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, στον οποίο θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Π. και καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίων Πάντων Τριταίας Πατρών, ενώ στις 10 το βράδυ θα ξεκινήσει ιερά αγρυπνία μετά θείου κηρύγματος υπό του Αρχιμανδρίτου π. Ιερόθεου Ανδρουτσόπουλου.

Αύριο Παρασκευή, ανήμερα της εορτής θα ψαλλεί πανηγυρική Θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ναό των Αγίων Αναργύρων υπό του Αρχιμανδρίτου, π. Τιμόθεου Παπασταύρου.

Στις 6 το απόγευμα θα ακολουθήσει μεθεόρτιος εσπερινός και ιερά παράκληση, υπό του πρωτοπρεσβύτερου π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, προϊσταμένου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός που ήσαν γιατροί και είχαν θεραπεύσει πολλούς ασθενείς και είχαν κάνει πολλά θαύματα, κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται και έχει γραφτεί, οι Κοσμάς και Δαμιανός εξασκούσαν την ιατρική επιστήμη ως διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    31 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία