Φόβοι για αυτοκτονίες! – Ανάστατος ο εμπορικός κόσμος από τις εξελίξεις των «κόκκινων» δανείων…


Ανδρέας Τσίρος: «Με νομοθετική ρύθμιση να δώσουν άμεσα λύση»

Στην δαγκάνα της Εφορίας με συνοπτικές διαδικασίες πέφτουν απο τον επόμενο μήνα όσοι έλαβαν πυρόπληκτα ή σεισμόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, και δεν τα αποπλήρωσαν, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν». Η αρχή έχει ήδη γίνει με βεβαιώσεις οφειλών στην Εφορία από βοηθητικά δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων).

Η κατάσταση αυτή έχει τρομοκρατήσει και την αγορά του Κάμπου της Ηλείας με τον Εμπορικό Σύλλογο Βάρδας να εκφράζει την έντονη ανησυχία του ενώ ο γραμματέας του Συλλόγου φοβάται πως με την εφαρμογή αυτού του νόμου θα υπάρξουν πολλές αυτοκτονίες!

Συγκεκριμένα από τα τέλη του Νοεμβρίου τα τμήματα των δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί, μεταφέρονται στο δημόσιο και θα εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αυτό σημαίνει κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, αλλά και υψηλές προσαυξήσεις, καθώς αντιμετωπίζονται πλέον, ως χρέη προς το δημόσιο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας είναι ανάστατος από τις εξελίξεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τσίρος: «χάνεται και
η ρύθμιση των 120 δόσεων»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Ανδρέας Τσίρος που παρακολουθεί το πρόβλημα δηλώνει στην «Πατρίς»: «Το πρόβλημα ξεκινά από νωρίτερα γιατί εδώ και αρκετούς μήνες τα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας) ένα είδος βοηθήματος που είχε δοθεί το 2009-2010 σε καλές επιχειρήσεις του νομού μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν το εξάμηνο της κρίσης όπως έλεγαν, έχουν περάσει ήδη στην Εφορία με αποτέλεσμα η εφορία να έχει κινηθεί νομικά για κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων. Το αποτέλεσμα ήταν έντοκα όπως έχουν πέσει, ναι μεν οι τράπεζες πληρώθηκαν αλλά οι λήπτες του βοηθήματος αυτού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Έτσι και το κράτος χάνει πολλά χρήματα και πολλοί άνθρωποι έχασαν μια ευκαιρία προκειμένου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων. Έχουν ήδη αρχίσει από καιρό αντιδράσεις στην περιοχή, γιατί κάποιοι άνθρωποι θα καταστραφούν. Τώρα όμως μετά την επίσκεψη του κ Χουρμούζη στο Επιμελητήριο του Πύργου , έκπληκτοι διαπιστώσαμε, ότι η πολιτική των κυβερνήσεων είναι και τα πυρόπληκτα και τα σεισμόπληκτα τα οποία όπως δυστυχώς ειπώθηκε «μόνο στη φαντασία μας είναι σεισμόπληκτα και πυρόπληκτα» θα πέσουν στην εφορία τα οποία θα έχουν δύο συνέπειες: πρώτον ακόμη και όσοι είχαν μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων , όταν θα βεβαιωθούν αυτές οι οφειλές θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Επίσης ακόμη και γι’ αυτούς που ήδη έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις , με το που θα πέσουν αυτά τα χρήματα, 50.000, 70.000, 100.000 ευρώ, αυτόματα το σύστημα τους πετάει εκτός από την ευνοϊκή ρύθμιση. Αυτό θα σημάνει την καταστροφή των επιχειρήσεων , ξήλωμα του κοινωνικού ιστού της περιοχής και δεν ξέρω πως το σκέφτονται οι ιθύνοντες αλλά είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη αυτό που πάνε να κάνουν αν σκεφτούμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δέκα χρόνια πέρασαν μια πραγματική Οδύσσεια, ευελπιστώντας ότι θα φθάσουν σε κάποιο σημείο που θα ξεκινά η ανάπτυξη για μπορούν να ανταπεξέλθουν για να πληρώσουν για να επιβιώσουν.»

Η πρόταση

Και ο κ. Ανδρέας Τσίρος συνεχίζει καταθέτοντας την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου: «Η πρότασή μας είναι: όπως κάνανε νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι τώρα, που προβλέπουν αυτά, να κάνουν μια καινούργια η οποία να απεντάσσει από την Εφορία τα σεισμόπληκτα τα πυρόπληκτα δάνεια και το ΤΕΜΠΜΕ, σε βάθος χρόνου αρκετά μεγάλο, οπότε οι επιχειρήσεις που δεν μπορέσανε να μπούνε στη ρύθμιση των 120 δόσεων λόγω αυτών των προβλημάτων να μπορούν να ενταχθούν, και το θέμα των χρημάτων αυτών ας το δουν σε βάθος χρόνου όταν πραγματικά θα έχει έρθει η ανάπτυξη , γιατί αυτή τη στιγμή να μην κοροϊδευόμαστε μπορεί να βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά η Ηλεία και η Αχαία πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα γιατί διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στο νομό. Οι βουλευτές του νομού πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους , να πάρουν θέσεις , όπως και το Επιμελητήριο, το οποίο έχει μια σοβαρή ευθύνη και αυτό να καθοδηγήσει την όλη διαδικασία του πώς πρέπει να γίνει. Όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι πρέπει να το δούμε, να ενημερώσουν τα μέλη τους για το τι πρόκειται να συμβεί γιατί μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή »

«Φοβάμαι για αυτοκτονίες»

Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας κ. Σκιαδόπουλος Ανδρέας δήλωσε για το θέμα: «Το πρόβλημα με τα δάνεια αυτά στην περιοχή μας είναι μεγάλο. Μέχρι ώρας από την ενημέρωση που έγινε στο Επιμελητήριο όπου οι βουλευτές δεν παρευρέθησαν παρά μόνο εκπρόσωπος της κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, υπάρχει έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια στον κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι. Κάποιοι ανησυχούν γιατί υπάρχει μια φήμη ότι κάποια από τα δάνεια αυτά έχουν εξαγορασθεί και από ξένα funds που σημαίνει ότι οι αγοραστές θα θελήσουν να κερδίσουν από τα χρήματα αυτά. Από την κρίση δεν έχουμε βγει και η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη. Δυστυχώς ξέρω πολλούς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αν όλα αυτά πέσουν στην Εφορία φοβάμαι, πολλοί δεν το λένε αλλά εγώ θα το πω, φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλές αυτοκτονίες

«Τραγική κατάσταση»

Ο κ. Μπερδές Άγγελος ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας δήλωσε: «Η κατάσταση στην αγορά της Βάρδας είναι τραγική. Η αγοραστική κίνηση έχει πέσει, υπάρχει το πρόβλημα με τα πυρόπληκτα και τα σεισμοδάνεια, τα οποία τώρα από ότι ακούμε θα πάνε στην Εφορία. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Ακούσατε την πρόταση του προέδρου για νομοθετική ρύθμιση. Το 80% των επιχειρήσεων που έχουν πάρει το δάνειο, θα έχουν πρόβλημα και δεν θα μπορέσουν να σταθούν και θα κλείσουν και αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να βρεθεί λύση»


Πηγή