Εκδήλωση της ΕΑΑΝ Ηλείας με τον Δήμο Πύργου για τον Μίλτωνα Ιατρίδη

IATRIDHS-1.jpg

Στην εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου που αφορά την βιογραφία του Πυργιώτη ήρωα – Πλοιάρχου, Μίλτωνα Ιατρίδη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο, αναφέρθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Λάτσειο, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), Ζώης Υφαντής.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της βιογραφίας του Πυργιώτη ήρωα του πολεμικού Ναυτικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ”, ενώ την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και συγγενείς του Ήρωα.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Έχουμε την μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια περιοχή που έχει αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες. Μια από αυτές ήταν και ο κυβερνήτης του θρυλικού υποβρυχίου Παπανικολής, Μίλτωνας Ιατρίδης, ο οποίος θαρρώ είναι και ο μοναδικός ήρωας του Πολεμικού Ναυτικού που κατάγεται από την περιοχή μας.

Με την οργάνωση των αποστράτων του Πολεμικού Ναυτικού Ηλείας, που έχει μια σημαντική παρουσία στον τόπο μας και έχει αναδείξει σημαντικές ιστορικές παραμέτρους που είχαν ξεχαστεί, διοργανώνουμε μια εκδήλωση-ελάχιστη τιμή στην προσωπικότητα του Μίλτωνα Ιατρίδη και τα όσα έκανε για την Πατρίδα μας. Η παρουσίαση του βιβλίου που έχει γράψει ο συγγενής του Βασίλης Ιατρίδης είναι η αρχή αφού δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε στη συνέχεια πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Κι αυτό γιατί οι κοινωνίες που δεν έχουν σύμβολα, δεν έχουν άμιλλα να ξεπεράσουν σε δόξα και τιμή τους προγόνους τους, είναι χαμένες κοινωνίες.

Ως δήμος Πύργου στεκόμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξουμε χαμένες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής δήλωσε πως «Ευχαριστούμε για την στήριξη του τον δήμαρχο Πύργου που μας αγκάλιασε από την πρώτης στιγμή, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα. Για το παράρτημα μας η Κυριακή αυτή είναι μια μεγάλη ημέρα κι αυτό οφείλεται στο δήμο Πύργου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου που εκδώσαμε το βιβλίο “Από το βυθό στον ουρανό”, για τον μοναδικό Πυργιώτη ήρωα, Μίλτωνα Ιατρίδη.

Στέκομαι στη φράση του πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που είχε πει ότι όταν ήταν μικρό παιδί περνούσε από την πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο αντικρίζοντας την προτομή του ανατρίχιαζε. Πρέπει κι εμείς ως Πυργιώτες να αντιδρούμε ανάλογα σκεπτόμενοι ότι ένας παιδί 34 ετών επιχειρούσε με το Παπανικολής βυθίζοντας πλοία. Καλούμε τους πολίτες να έρθουν στην εκδήλωση και να ακούσουν πράγματα για την ζωή του Ιατρίδη».
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. ενώ νωρίτερα στην πλατεία Ιατρίδη θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση.


Πηγή