ΠΑΤΡΑ:ΠΟΙΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020

Βάρος και στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους δίνει ο δήμος της Πάτρας, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει από την αρχή της πρώτης θητείας του το 2014 για να δημιουργήσει νέους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους Πατρινούς, αναβαθμίζοντας όσο μπορεί τους ήδη υπάρχοντες.

Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, ξεχωρίζουν, σε ότι έχει να κάνει με τις πλατείες δύο έργα που πρόκειται να γίνουν για την διαμόρφωση νέων πλατειών, σε περιοχές έξω από το κέντρο της Πάτρας που έχουν όμως συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια αρκετό κόσμο.

Πρόκειται για την πλατεία που διαμορφώνεται στην οδό Κοζάνης στα Άνω Συχαινά, ένα έργο με προϋπολογισμό 663.000 ευρώ, με χρηματοδότη από το υπουργείο Πολιτισμού και πόρους του δήμου. Η πλατεία αυτή βρίσκεται σε μία περιοχή που από τον δήμο εντάσσεται στο αρχαιολογικό τρίγωνο που θέλει να αναδείξει με βάση το Αρχαιολογικό Μουσείο για την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας.

Είναι μια πλατεία που περιλαμβάνει χώρο περιπάτου, παιδική χαρά, γήπεδα, τοποθέτηση παγκάκια, ποδηλατόδρομο, αλλά και δεντροφύτευση, ενώ εκεί θα μπορούν να γίνονται συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΛΕΞΙΟ

Η δεύτερη πλατεία που πρόκειται να διαμορφωθεί και συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 έχει να κάνει με την περιοχή του Αγίου Αλεξίου και συγκεκριμένα το κομμάτι που περικλείεται στις οδούς Θράκης, Ιωαννίνων και Αγίας Σοφίας. Είναι ο χώρος του παλιού αλσυλίου που βρισκόταν κοντά στο λούνα παρκ της περιοχής, σε ένα κομμάτι του οποίο έχει ανεγερθεί και λειτουργεί σούπερ μάρκετ.

Ο χώρος που έχει μείνει κενός θα αξιοποιηθεί πλέον από τον δήμο και εκεί θα φτιαχτεί μία νέα πλατεία η οποία θα περιλαμβάνει χώρο για περίπατο και ποδήλατο, σύγχρονη παιδική χαρά, παγκάκια και δεντροφυτεύσεις με παρεμβάσεις πρασίνου.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και σύμφωνα με την μελέτη που έχει γίνει ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 770.000 ευρώ. Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού και το Πράσινο Ταμείο.

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πέρα όμως από τις δύο αυτές νέες πλατείες που θα διαμορφωθούν σημαντικά, ποσό από τον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος θα δοθεί και για την βελτίωση των ήδη υπαρχόντων πλατειών της Πάτρας και των κοινόχρηστων χώρων της.

Η κεντρική πλατεία της Πάτρας, η πλατεία Γεωργίου, θα δεχθεί παρεμβάσεις για την ανανέωση και την αναβάθμιση της αισθητικής της. Θα μπουν επιπλέον παγκάκια, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για μερική δεντροφύτευση σε κάποια από τα σημεία της.

Επίσης θα γίνουν εργασίες που έχουν να κάνουν με τα σιντριβάνια της και τα μπρούτζινα λιονταράκια της που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Τα έργα για την συντήρηση της πλατείας Γεωργίου θα φτάσουν τις 300.000 ευρώ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Εργασίες για τη διαμόρφωση και την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων θα γίνουν επίσης και σε διάφορα άλλα σημεία της Πάτρας, όπως στην οδό Αιδηψού, Ωκεανίδων κτλ. Πρόκειται για κενούς χώρος που θα διαμορφωθούν σε μικρές πλατείες.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης αυτής φτάνει τα 600.000 ευρώ. Παρεμβάσεις θα γίνουν και στις υπόλοιπες πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας, ξεκινώντας από την πλατεία Ανδρούτσου στο Βλατερό, φτάνοντας στην πλατεία Πίνδου, στην πλατεία Μαρούδα, αλλά και σε άλλες πλατείες της πόλης, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα τους, σε μια μελέτη ο προϋπολογισμός της οποίας πρόκειται να φτάσει τα 400.0000 ευρώ.

Ένας ακόμα κοινόχρηστος χώρος που πρόκειται να διαμορφωθεί και να μετατραπεί σε πλατεία είναι το πρώην οικόπεδο Λυμπερόπουλου στα Αραχωβίτικα, στον οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις που όμως θα συνεχιστούν με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου που θα φτάσει τα 500.000 ευρώ.

Φυσικά μέσα στα έργα για τους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις ανακατασκευής και επισκευής για τις παιδικές χαρές της Πάτρας, συνεχίζοντας το πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ο δήμος για την αναβάθμιση και των 120 παιδικών χαρών που υπάρχουν στην επικράτεια του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς μιλώντας για τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου του 2020 στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους τονίζει τα εξής:

«Έχουμε ξεκινήσει μία σειρά έργων για την διαμόρφωση νέων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων με στόχο να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διεξόδους στους Πατρινούς για δωρεάν αναψυχή και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην βελτίωση της αισθητικής της πόλης. Όσο περισσότερες πλατείες έχει η Πάτρα, όσο περισσότερους χώρους πρασίνου, τόσο ομορφότερη θα γίνει η πόλη. Συνεχίζουμε πάνω στο πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με σταθερά βήματα».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον δήμο σε ότι έχει να κάνει με τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού για την συντήρηση και την φύλαξή τους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που σε πολλές από τις πλατείες της πόλης η εικόνα κατά καιρούς δεν είναι η δέουσα.

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    29 Δεκεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία