Ομιλία του Άγγελου Τσιγκρή στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαιλσιο της συζήτησης που διεξάγεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην ομιλία του, ο Αχαιός βουλευτής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αλήθεια πρώτη: Η απλή αναλογική δημιουργεί ακυβερνησία. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Αν πάρουμε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συμμαχήσουν, η χώρα θα είχε πάει πάλι σε εκλογές.

Για παράδειγμα, στις πρόσφατες εκλογές του 2019, αν ίσχυε η απλή αναλογική, η Νέα Δημοκρατία θα είχε πάρει 117 έδρες. Που θα έβρισκε τις υπόλοιπες; Θα έπρεπε να συμμαχήσει με τον Σύριζα. Το ήθελε αυτό η πλειοψηφία του λαού; Μάλλον όχι.

Αλήθεια δεύτερη: Η ακυβερνησία είναι εθνικά επιζήμια. Μια εκλογική αναμέτρηση στοιχίζει 100 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάνουμε δεύτερες εκλογές, υπερδιπλασιάζεται το κόστος των εκλογών.

Και βεβαίως, πόσοι μήνες χρειάζονται για να πάμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση; Θα έχουμε μια νέα προεκλογική περίοδο, νέες αντιπαραθέσεις, νέες πολιτικές συγκρούσεις, ως τότε η Ελλάδα δεν θα κυβερνιέται, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι καραδοκούν.

Αλήθεια τρίτη: Το διεθνές παράδειγμα είναι καταλυτικό. Μέσω του Ιταλικού παραδείγματος και της αποτυχημένης απλής αναλογικής, μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ιταλία ο μέσος όρος ζωής των συμμαχικών κυβερνήσεων της απλής αναλογικής, ήταν περίπου δέκα μήνες. Θέλουμε κάτι τέτοιο στην χώρα μας;

Αλήθεια τέταρτη: Αποδείχθηκε η αποτυχία της απλής αναλογικής και στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κραυγαλέο παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος πλειοψήφησε με 14%. Αν δεν άλλαζε η σημερινή κυβέρνηση τον νόμο, ουσιαστικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης -όπως και δεκάδες άλλοι Δήμοι της χώρας- θα έμεναν ακυβέρνητοι».

Ο ανά χείρας νόμος είναι έντιμος γιατί έρχεται στην αρχή της τετραετίας, είναι δίκαιος γιατί δεν αδικεί κανέναν, είναι ωφέλιμος γιατί δημιουργεί σταθερότητα, είναι ένας νόμος αποτελεσματικός γιατί δεν επιτρέπει την ακυβερνησία. Είναι ισορροπημένος, καθώς είναι πλειοψηφικά αναλογικός και αναλογικά πλειοψηφικός, ταυτόχρονα»._

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Ιανουαρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία