Νίκη για τον Ερημίτη: Ενωμένη η αντιπολίτευση απέναντι στην Υδραίου

Με 24 ψήφους η αντιπολίτευση πέρασε ψήφισμα ενάντια στην τσιμεντοποίηση – Η πρόταση της Δημάρχου πήρε μόλις 15 ψήφους, λευκό από τον Πουλή – Μετωπικές συγκρούσεις, βαριά λόγια και υπονοούμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Κέρκυρας.

Κατάμεστη η αίθουσα συνεδριάσεων του Μον Ρεπό το βράδυ της Δευτέρας από μέλη συλλόγων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση του Ερημίτη. Η συζήτηση, θυελλώδης σε πολλά σημεία της, ξεκίνησε για την σχεδιαζόμενη επένδυση στην Κασσιώπη και μετατράπηκε σε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους «αιωνίους αντιπάλους» Μερόπη Υδραίου και Γιάννη Τρεπεκλή. Εντυπωσίασαν οι αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους μεταξύ Δημάρχου και Γιώργου Καλούδη, η αλλαγή στάσης αρκετών δημοτικών συμβούλων αλλά και η απρόσμενη σύμπλευση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατέληξε στην κατάθεση κοινού ψηφίσματος.

Τα δύο ψηφίσματα
Τα δύο ψηφίσματα που διαμορφώθηκαν σχετικά με τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας εκ διαμέτρου αντίθετα. Το πρώτο από τον Γιώργο Καλούδη συγκέντρωσε 24 ψήφους των 8 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Τρεπεκλής, Καλούδης, Σαρλής, Νεράντζης, Μπορμπότης, Δρυ, Μαρκάτης και Καρύδης) καθώς και του ανεξάρτητου συμβούλου Σπ. Ρίγγα. Το δεύτερο εκείνο της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου συγκέντρωσε 15 ψήφους της παράταξής της ενώ παρών ψήφισε ο Σπ. Πουλής.

Το ψήφισμα των 8 παρατάξεων συνοψίζεται στα εξής:
«Το ΔΣ Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του και τάσσεται κατά σε κάθε ιδιωτικοποίηση – τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, που είναι περιοχή απείρου φυσικού κάλλους.
Ζητά να καταργηθεί η ντροπολογία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, που τιμωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση παίρνοντας αρμοδιότητές της.
Ζητά από Κυβέρνηση και κόμματα να κηρυχθεί ο Ερημίτης προστατευόμενος χώρος με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση ως οικολογικό πάρκο για δημόσια χρήση.
Ζητά από το Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων να προσβάλλει κάθε πράξη που θα εκδοθεί, συμπαριστάμενος δικαστικά υπέρ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, σε συνέχεια του δικαστικού αγώνα που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Κέρκυρας.
Ζητά από τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το ψήφισμα που πρότεινε η κα. Υδραίου έθετε ουσιαστικά σε αναμονή το Σώμα ζητώντας να εκδοθεί πρώτα απόφαση του ΔΣ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ενώ επεσήμανε και την αναγκαιότητα εκπόνησης Χωροταξικού Σχεδίου, ως πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν χρήσεις γης κλπ.

Εντάσεις και σκληρές εκφράσεις
Η συνεδρίαση πάντως πολλές φορές εκτροχιάστηκε και δεν έλειψαν «βαριές» κουβέντες αλλά και υπονοούμενα, κυρίως ανάμεσα στη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και τον πρ. Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή. Οι ανεμογεννήτριες και η στάση της τότε αντινομάρχη και σημερινής Δημάρχου επισημάνθηκε από την πλευρά Τρεπεκλή, για την πτήση πάνω από τον Ερημίτη με ιδιωτικό ελικόπτερο μεγαλοεπιχειρηματία μίλησε η Υδραίου. «Η προεκλογική λάσπη συνεχίζεται» αντέτεινε ο πρώην Δήμαρχος Τρεπεκλής «εγώ δεν είμαι υπάλληλος της ΝΔ ούτε μου τραβάει κανένας το αυτί», συνέχισε αναφερόμενος και σε παρασκήνιο στην τοπική ΝΔ. Υψηλοί τόνοι και από την Μερόπη Υδραίου που χρησιμοποίησε τη λέξη «τσιμέντο» για να κάνει λογοπαίγνιο με το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού που ασκεί ο κ. Τρεπεκλής.
Σκληρή κόντρα της Δημάρχου και με τον Γιώργο Καλούδη. Τον κατηγόρησε ότι θα έπρεπε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που θα έπρεπε να έχει ρόλο συμβούλου της Πολιτείας, να είχε λάβει απόφαση για το θέμα και να γνωμοδοτήσει σχετικά κάτι που δεν συνέβη. Ένταση δημιουργήθηκε και ακολούθησε μικρή διακοπή της συνεδρίασης όταν η τοποθέτηση της Δημάρχου διεκόπη από παριστάμενους, αντιτιθέμενους στην επένδυση στον Ερημίτη.

ΕΙΠΑΝ


Γ. Τρεπεκλής: Η πολιτεία έχει προσπαθήσει επανειλημμένως και στον Ερημίτη και στον Ίσσο να κάνει παρεμβάσεις. Θέλανε ακόμα και στο Καπαρέλι να κάνουνε ιδιωτικοποιήσεις. Καταφέραμε με το διάλογο αλλά και την αντίδραση του κόσμου να το αποτρέψουμε. Ο Ερημίτης δεν αφορά μόνο το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας αλλά ολόκληρο τον κερκυραϊκό λαό.


Γ. Καλούδης: Κατά των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας για το ΤΑΙΠΕΔ και την απόφαση εκποίησης του Ερημίτη, καθώς και την σύμβαση του 2018 που παραχωρεί κτήση στην ιδιοκτήτρια εταιρία. Πρόκειται για real estate και μάλιστα φθηνό και όχι για επένδυση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και της Κέρκυρας.


Χρ. Σαρλής: Μόνο ανόητοι που δεν ξέρουν τη μορφολογία του εδάφους μπορεί να κάνουν επενδύσεις στον Ερημίτη και οι παρεμβάσεις τους θα δημιουργήσουν αντίστροφη πορεία για την οικονομία της περιοχής. Θα την καταστρέψουν. Η οικονομία δεν σώζεται από τέτοιου είδους επενδύσεις διαφορετικά η Αττική θα ήταν πολύ πλούσια. Στη ΒΑ Κέρκυρα το κράτος δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, κανένα έργο υποδομής.


Δ. Φατήρας: Η μεγαλύτερη ανάγκη που αναδεικνύεται, κατά την άποψή μας, είναι να ανοίξει ένας τεκμηριωμένος διάλογος που να συμπεριλαμβάνει τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς για ένα στρατηγικό και χωροταξικό τουριστικό σχεδιασμό στο νησί που να λαμβάνει υπ όψη την οικονομική βιωσιμότητα αλλά και την ευρύτερη κοινωνική συνοχή.


Λ. Μαρκάτης: Πέρα από το γεγονός πως δεν πρόκειται για επένδυση αλλά για ξεπούλημα, υπάρχουν και δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όπως την εκκρεμμοδικία μεταξύ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της εταιρίας και την προσφυγή του συλλόγου «Ερημίτη Πλους» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας καλείται να πάρει απόφαση για την επένδυση, έχοντας να επιλέξει δύο δρόμους. Από τη μια τη στήριξη στη κυβέρνηση και την εταιρεία και στις πρακτικές τους και από την άλλη να αφουγκραστεί την πλειοψηφία των πολιτών της Κέρκυρας που δεν θέλει την εκποίηση του Ερημίτη.
Γ. Καρύδης: Να καλέσουμε το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας να συνεχίσει το δικαστήριο που είχε ξεκινήσει ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας για τα μονοπάτια στον Ερημίτη. Να στηριχθεί η απόφαση του προηγούμενου Περ. Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση προσφυγής κατά της απόφασης παραχώρησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι σύμβαση κατάφορα παράνομη και μπορεί να κερδιθεί μια τέτοια προσφυγή.
Γ. Μπορμπότης: Είναι ένα εξέχων πολιτικό ζήτημα. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη και θέλουμε να πούμε ότι εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που έχει και το εγχώριο και το ξένο κεφάλαιο, που θέλουν να συντηρηθεί η σημερινή ανάπτυξη που δεν έχει άλλη μορφή παρά μόνο την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Μάκης Μπούκας: Κατά του ΤΑΙΠΕΔ και των κυβερνήσεων που απάλλαξαν από ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους με νόμο τα μέλη του Δ.Σ. Ωστόσο, αν και τα 5 μέλη του Δ.Σ έχουν ασυλία απέναντι στο νόμο, οι εκτιμητές και οι υπάλληλοι που έχουν καθορίσει τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία μπορούν να διωχθούν νομικά για τις πράξεις τους.