Τα θέματα πολιτισμού βάζει μπροστά ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας για το Δήμο

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς είχε στο γραφείο του συνάντηση με τη Δρ. Κωνσταντίνα Ασκούνη, η οποία είναι Μουσειολόγος – Μουσειοπαιδαγωγός, υπεύθυνη του Μουσείου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με πλούσια εμπειρία σε ανάλογα projects τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και η οποία κατάγεται από την Δυτική Αχαΐα. Σκοπός της συνάντησης ήταν τα θέματα που αφορούν στην προστασία του τοπικού πολιτισμού και συζητήθηκε διεξοδικά η προοπτική δημιουργίας στην Κάτω Αχαΐα λαογραφικού μουσείου αλλά και στο Λάππα μουσείου και θεματικού πάρκου στο πρόσφατα ανακαινισμένο Παλάτι του Βασιλιά. Η κα Ασκούνη θα αναλάβει τη μουσειολογική μελέτη, την καταλογογράφηση και το στήσιμο της έκθεσης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου που θα δημιουργηθεί.

Ο κ. Δήμαρχος πιστεύει ότι ο πολιτισμός αποτελεί δύναμη για τον τόπο και προνομιακό χώρο άσκησης πολιτικής και για το λόγο αυτό είχε δεσμευτεί προεκλογικά στη διατήρηση της συλλογικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας και στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής με την εφαρμογή πολιτικών προστασίας του τοπικού πολιτισμού με τη δημιουργία μουσείου αλλά και γενικότερα της προβολής της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Επίσης μια από τις βασικές του δεσμεύσεις ήταν η ανάδειξη των καταγόμενων από το Δήμο ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητοι με παράλληλη αξιοποίηση των ντόπιων πνευματικών δημιουργών και καλλιτεχνών και των νέων επιστημόνων που μετά τις σπουδές τους επιλέγουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν στον τόπο τους.

Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα ο κ. Δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στην σύσταση επιτροπής πολιτισμού στην οποία θα προΐσταται ο ίδιος για το συντονισμό των δράσεων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν στον κρίσιμο αυτό τομέα του Δήμου. Έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα μέλη, τους άξονες αλλά και τους βασικούς στόχους του για την τρέχουσα θητεία.


Πηγή