Open Mall: Μια σύγχρονη αγορά για την Αμαλιάδα!

Το πρωτοποριακό εγχείρημα δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην Αμαλιάδα, έχει στόχο να «τρέξει» το επόμενο διάστημα τόσο η δημοτική αρχή Ήλιδας, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας, ώστε να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Την έγκριση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας» (OpenMall) που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Ήλιδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στα μέσα του περασμένου έτους.

Στο μεγαλόπνοο σχέδιο που θα αλλάξει το εμπορικό κέντρο της πόλης και θα το μετατρέψει σε μία σύγχρονη αγορά, για πρώτη φορά συνεργάζονται ο δήμος Ήλιδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το «OpenMall» Αμαλιάδας εντάσσεται, μετά την έγκριση του, ως δράση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία και στόχο έχει την ενίσχυση και τόνωση της τοπικής οικονομίας, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ώθηση στο κέντρο…

Ήδη, έχει γίνει μια ενδελεχής δημόσια διαβούλευση με τις επιχειρήσεις της Αμαλιάδας, οι οποίες επιθυμούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της όψης του κέντρου. «Συνεργαζόμαστε – Αναβαθμιζόμαστε – Αποκτούμε ταυτότητα» είναι το τρίπτυχο και η βασική αρχή της δημιουργίας του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, το οποίο θέτει τις βάσεις για την πλήρη αναμόρφωση του εμπορικού κέντρου με αφετηρία την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Βασικός στόχος, εξάλλου, είναι η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στοχεύουν στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητική της περιοχής και στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης επισημαίνει ότι η δράση αυτή θα συμβάλλει καταλυτικά τόσο στην λειτουργικότητα και την αισθητική στο κέντρο της πόλης, όσο και στην επιχειρηματικότητα, την εξέλιξη των καταστημάτων και άρα την τόνωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Νίκος Σιαψάλης δηλώνει ότι στόχος είναι η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, που εδώ και μια δεκαετία βρίσκονται σε τέλμα, αλλά και η δημιουργία ενός όμορφου και σύγχρονου κέντρου πόλης, εύκολα προσβάσιμου και ευχάριστου και για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους επισκέπτες.

Οι υποδομές

5 χώροι στάθμευσης

Ράμπες ΑμΕΑ

154 Νέα φωτιστικά τύπου LED

50 Παγκάκια

20 Νέοι μικροί κάδοι απορριμμάτων

18 Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων

Δημοτικές τουαλέτες

Θερινό Σινεμά

Ειδικοί χώροι αφισοκόλλησης / γκράφιτι

Infokiosk

Έξυπνο ηλιακό δένδρο

Έξυπνο ηλιακό παγκάκι

Πινακίδες επιχειρήσεων κοινού σχεδιασμού

Στέγαστρα και συστήματα σκίασης

Τέντες κοινού σχεδιασμού

Ράμπες ΑμΕΑ καταστημάτων

Χρωματισμοί και διαμορφώσεις προσόψεων

Ηλεκτρονικές πινακίδες προβολής των επιχειρήσεων

Έξυπνη εφαρμογή ηλεκτρονικών αγορών και κοινό ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop)

Ψηφιακό Λογότυπο

Σήμανση ιστορικών / σημαντικών κτιρίων

Προτομή Πύρρωνος του Ηλείου

Πάρκο γλυπτών

Επιδιόρθωση / ανάδειξη νεροσυρμών και σιντριβανιών

Αποχέτευση όμβριων υδάτων οδού Πύρρωνος

Γιορτές σχολικού θεάτρου Ήλιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.898.046,31 ευρώ, από τα οποία 400.000 ευρώ αφορούν δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου και των επιχειρήσεων.


Πηγή