Το μήνυμα της Ρόδης Κράτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τη 18η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το μήνυμα

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα αναδεικνύει τον πλούτο του πολιτισμού με όλες τις εκφράσεις του, ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιαστικά μνημεία, συνεχής δημιουργία στην τέχνη, στην αρχιτεκτονική, στην λαϊκή παράδοση, στα έθιμά μας. Αναδεικνύει την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά με την ευθύνη μας σε κάθε επίπεδο, το τοπικό, το εθνικό, το διεθνές, γιατί διατηρεί την ιστορική μνήμη, την πολυμορφία, την αρμονία, την ισονομία στον κόσμο.

Η σημερινή Ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Ιόνια νησιά, γιατί ο υλικός και άυλος πολιτισμός μας είναι η βάση της κοινής μας ταυτότητας, της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς μας. Για αυτό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επενδύει στην διατήρηση της κληρονομιάς μας, στην καλλιτεχνική δημιουργία και στις υποδομές των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμπίπτει με το ΠΑΣΧΑ, με την μεγάλη Ημέρα της Χριστιανοσύνης, το Μ. Σάββατο, με το μεγάλο μήνυμα της Αγάπης προς ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Σήμερα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που γιορτάζουμε το Πάσχα λόγω της μάχης κατά του κορονοιού, με την αποχή από τις εκδηλώσεις και τις θρησκευτικές τελετές, ανακαλύπτουμε όλη την δύναμη της παράδοσης μας, ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, για την ζωή του καθενός, για την συλλογικότητα της κοινωνίας αλλά και για τον τόπο μας.
Φέτος, είναι η καλλίτερη ευκαιρία για να εκτιμήσουμε την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υποχρέωση μας απέναντι της, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.
Ας την κρατήσουμε ζωντανή από το σπίτι μας, για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς να την τιμήσουμε και να την απολαύσουμε του χρόνου το ΠΑΣΧΑ.