Αχαΐα: Τα μεγάλα ξενοδοχεία, δεν έχουν ξεκινήσει καμία προετοιμασία – Αρχή με πληρότητα 60%

Η ζημιά που θα προκληθεί φέτος στον τουρισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι προεξοφλημένη από τις περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτό που δεν είναι ακόμα βέβαιο, είναι το μέγεθος της απώλειας, γι΄αυτό και όλες οι πλευρές, θα κάνουν τα πάντα, για να διασώσουν ό,τι μπορούν από το τουριστικό προϊόν.

Είναι ενδεικτικό ότι, στην περιοχή της Αχαΐας, μέχρι στιγμής, τα μεγάλα ξενοδοχεία, δεν έχουν ξεκινήσει καμία προετοιμασία, καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του τουρισμού.

Ο διευθυντής του Grecotel Casa Marron στην Λακκόπετρα Αχαΐας, Δημήτρης Αθανασόπουλος, δήλωσε στην «Π» ότι «ακόμα βαδίζουμε στα τυφλά. Δεν έχουμε ξεκινήσει καμία προετοιμασία, γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Πιστεύω όμως, ότι σε μια εβδομάδα, θα βγει η τελική απόφαση από την κυβέρνηση».

Οπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, από τα κεντρικά του ομίλου, γίνονται κάποιες σκέψεις, να λειτουργήσουν μερικά από τα 32 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, ξεκινώντας από τις αρχές Ιουλίου, κατ΄αρχάς απευθυνόμενοι στην εγχώρια αγορά τουρισμού και αν αργότερα ελευθερωθούν οι πτήσεις εξωτερικού, να υποδεχθούν και ξένους τουρίστες, για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ωστόσο, τόνισε ότι, η επιχείρηση, δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα για τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι όροι λειτουργίας που έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι, θα υπάρξουν αρκετοί περιορισμοί. Αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την επιχείρηση, σε αρκετές κοινόχρηστες υπηρεσίες, όπως π.χ. στον μπουφέ, στην πισίνα, στην παραλία, κ.ά.

«Μιλάμε για προσαρμογή σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Εχουμε πολλά θέματα να διαχειριστούμε» αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα ξενοδοχείο να λειτουργήσει με πληρότητα 100%, γιατί αναγκαστικά πρέπει να τηρούνται αποστάσεις.

«Αν επιτραπεί να λειτουργήσουμε, θα ξεκινήσουμε με πληρότητα δωματίων 50% – 60% και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Το δύσκολο είναι ότι δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα πρέπει να λειτουργούμε σε αυτό το καθεστώς» πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το Grecotel Casa Marron, μόλις πέρυσι είχε κάνει μια μεγάλη ανανέωση, με τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης πτέρυγας και φέτος, είχε προγραμματίσει μια ακόμα επένδυση για επέκταση της μονάδας, η οποία φυσικά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Αθανασόπουλος, τόνισε πάντως ότι για φέτος, είχαν γίνει κάποιες κρατήσεις δωματίων, από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, αλλά προς το παρόν παραμένουν «παγωμένες» μέχρι η διοίκηση του ομίλου, να δει τι θα γίνει με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τουρισμό.

Η κατάσταση πάντως, θα είναι πολύ δύσκολη φέτος. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, από τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου στην Κέρκυρα, φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργήσει μόνο ένα. Στην Κω από τα δύο, μάλλον δεν θα ανοίξει κανένα, ενώ στην Κρήτη θα ανοίξουν λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία του ομίλου. «Είναι δύσκολη κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση με την περσινή περίοδο και τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο κ. Αθανασόπουλος.

Και ο εγχώριος τουρισμός, όμως, είναι αδύνατον να καλύψει όλες τις απώλειες. Σε κάθε περίπτωση, οι όμιλοι με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, δεν θα αφήσουν τη χρονιά να περάσει έτσι, αφού περιμένουν μια κινητικότητα από τον οδικό τουρισμό.

pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Μαΐου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία