Θ. Βλαγκούλης: Στον «αυτόματο πιλότο» τα προβλήματα κτηνοτρόφων

Σταματήστε δηλώσεις και ανίερες συνεντεύξεις για να δείτε τις ουσιαστικές ανάγκες

Τα σοβαρά προβλήματα του κτηνοτροφικού τομέα που έγιναν ακόμη μεγαλύτερα στην περίοδο της κρίσης με τον κορωνοϊό, ήταν το αντικείμεο των χθεσινών επαφών που είχε στην Ηλεία, ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και πολιτευτής του Νομού μας, Θόδωρος Βλαγκούλης.

Πρόκειται – όπως είπε – για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο όσο και αδικημένο από την Πολιτεία κλάδο καθώς δεν έχει τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος με την κυβέρνηση εδώ να έχει σοβαρές ευθύνες και όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών γάλακτος και σε ότι έχει σχέση με την προστασία των κτηνοτρόφων μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με ξένα προϊόντα στην αγορά κρέατος.

Όπως τονίζει ο κ. Βλαγκούλης, η χώρα μας έχει καθυστερήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση θεμάτων των κτηνοτρόφων που προέκυψαν εν μέσω πανδημίας. Αντίθετα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αγροτικές περιοχές που ανέλαβαν πρωτοβουλίες με διάφορες ευνοϊκές δράσεις.

Οι χαμηλές τιμές

Μην ξεχνάμε είπε ο Ηλείος πολιτικός τη ζημιά που υπέστησαν πολλοί κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσαν σε πολύ χαμηλές τιμές τα αιγοπρόβατα, ενώ για τους καταναλωτές αυτό δνε είχε καμία επίδραση, αφού αγόρασαν στην ίδια ίσως και πιο ακριβή τιμή.

Και στη χοιροτροφία ωστόσο παρουσιάσθηκε τους τελευταίους μήνες ίδιαι εικόνα, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά μέρα ενίσχυσης και να μην ικανοποιούνται από την κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

Κάθε λόγο έχουν επίσης να διαμαρτύρονται και οι αγελαδοτρόφοι που επικεντρώνονται σε τρία βασικά σημεία τα οποία τους οδηγούν σε δυσχερή κατάσταση. Ειδικότερα αναφέρονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής (λόγω κορωνοϊού), στις χαμηλές τιμές γάλακτος και στην καθυστέρηση καταβολής συνδ. ενίσχυσης.

Όλα τα παραπάνω οφείλουν να προβληματίσουν τους κυβερνητικούς παράγοντες, που πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα… «παχιά λόγια» των υποσχέσεων και να ασχοληθούν με τα αγροτοκτηνοτροφικά ζητήματα που είναι και σημαντικά προβλήματα της υπαίθρου και της Ηλείας μας. Με σχέδιο, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα και όχι με συνεντεύξεις και δηλώσεις εφησυχασμού ή δικαιολόγησης της οποιασδήποτε ανεπάρκειάς τους…


Πηγή