Πάτρα: Πεζοδρομείται η Μαιζώνος και έξι ακόμα δρόμοι

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ένα από σημαντικότερα έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπλαση και την αστική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, θα προχωρήσει και με τη "βούλα".

Μιλάμε για τις πεζοδρομήσεις και τους νέους ποδηλατόδρομους που θα διαμορφωθούν στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας. Σε ότι έχει να κάνει με τις πεζοδρομήσεις του κέντρου, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή, είναι η οριστικοποίηση της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος.

Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει αισθητικά την Πάτρα και θα διαμορφώσει με ένα διαφορετικό τρόπο την αγορά της, με δεδομένο ότι η Μαιζώνος θα γίνει πλέον ο μεγαλύτερος (σε πλάτος και σε μήκος) και πιο εμπορικός πεζόδρομος της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για το έργο η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα ξεκινήσει από την Αράτου και θα τερματίζει στη Γούναρη. Επιλέχτηκε έτσι η αρχική λύση της πεζοδρόμησής της γιατί ας μην ξεχνάμε είχαν ακουστεί πολλά σενάρια που μιλούσαν για την ήπια πεζοδρόμησή της ή το να ξεκινάει ο πεζόδρομος από το ύψος της Κολοκοτρώνη.

Από εκεί και πέρα με βάση τις αποφάσεις της Επιτροπής (κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα) θα πεζοδρομηθούν έξι ακόμα δρόμοι του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Συγκεκριμένα, η Τριών Ναυάρχων (βόρειος κλάδος) μεταξύ Αγίου Ανδρέου και Όθωνος – Αμαλίας, η Σισίνη από την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού έως τη βόρια περιμετρικά οδό της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, η Παντοκράτορος μεταξύ 25ης Μαρτίου και Ηλείας καθώς και των οδών περιμετρικά της πλατείας Παντοκράτορος (δυτικό τμήμα), η Σωτηριάδου μεταξύ Μητροπολίτη Νεοφύτου και Εισοδίων, η Ερμού και η Ανώνυμη οδός, δυτικά του ναού του Παντοκράτορα.

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων θα σταλθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Στο πακέτο του έργου της αστικής ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου περιλαμβάνονται εκτός των πεζοδρομήσεων, δίκτυο ποδηλατοδρόμων και άλλες παρεμβάσεις που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι η χάραξη τριών Διαδρομών – Περιπάτων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η περιήγηση από το σύνολο σχεδόν των αξιόλογων μνημείων της αρχαίας και νεότερης ιστορίας της πόλης, μέσω πεζόδρομων και οδών ήπιας κυκλοφορίας προσφέροντας μία διαφορετική – αναβαθμισμένη αισθητική διάσταση και ποιότητα στο χώρο του ιστορικού κέντρου.


Πηγή