Μάτι: «Φάγανε τα λεφτά στην Ηλεία» – Αναφορά στο Ταμείο Μολυβιάτη

Αναφορά στο ταμείο Μολυβιάτη και τα λεφτά που έλαβαν δίχως να γίνουν αντιληπτοί άνθρωποι με σημαντικές θέσεις, καθώς και για την καταστροφική φωτιά και τους λάθος χειρισμούς των αρμόδιων προσώπων στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε πολλούς συνανθρώπους μας, γίνεται στους αποκαλυπτικούς διαλόγους που παρουσίασε στο φύλλο της Κυριακής η εφημερίδα «Καθημερινή» και πραγματικά συγκλονίζουν στο διάβασμά τους.

Ειδικότερα, ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος κατέθεσε στον ανακριτή ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο τέως αρχηγός του ΠΣ Βασίλης Ματθαιόπουλος μιλά για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Πρωταρχικός στόχος του κ. Λιότσιου εξαρχής ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη μέσα από τα αποτελέσματα που θα αναδείκνυε η έρευνα που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας, καθώς και να γίνουν γνωστοί οι λάθος χειρισμοί ώστε να μην ξαναγίνει κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Από την πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιότσιου, έγινε γνωστό πως δεχόταν πιέσεις από ανώτατα στελέχη του Σώματος να μην προχωρήσει με την πραγματογνωμοσύνη και να θάψει όσα στοιχεία είχε βρει. Τέτοια κατηγορία ουσιαστικά δε αναδεικνύει μόνο τη σοβαρότητα ενός θέματος που στοίχισε πολλές δεκάδες ζωές, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε παρασκηνιακά ένας ολόκληρος μηχανισμός.

Όπως προκύπτει από την ηχογραφημένη συνομιλία, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του αρχηγού του Σώματος να αλλάξει γνώμη στον κ. Λιότσιο σχετικά με το πόρισμα που ετοιμαζόταν να καταθέσει, εν τέλει καταλήγει να τον εκβιάζει και να τον απειλεί. Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να τον επιπλήξει για το γεγονός πως ζητούσε έγγραφα από την τότε Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, το Δασαρχείο και το ίδιο το ΠΣ, ενώ τον κατηγόρησε πως δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να αξιολογήσει τι έφταιξε. Επιπλέον, του επισημαίνει πως κατά την παράδοση της πραγματογνωμοσύνης στον εισαγγελέα δε χρειάζεται να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ενώ του ανέφερε πως όσα έγγραφα δεν έχουν κοινοποιηθεί να τα θάψει.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας όμως έγινε και αναφορά στα ποσά που θα στοιχίσει κάθε μέτωπο, θυμίζοντας πως το 2007 στην Ηλεία είχαν «φαγωθεί» λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και εισαγγελείς και δικηγόροι μοίρασαν εν συνεχεία και τις αποζημιώσεις. Τον προειδοποίησε να μην μπλέξει σε δικαστική περιπέτεια και τόνισε πως η συνομιλία έγινε με βάση εντολές που είχε λάβει από την τότε πολιτική ηγεσία, διευκρινίζοντας σε κάποιο σημείο πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από «την υπουργό», εννοώντας προφανώς την τότε πολιτική του προϊσταμένη, την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Αξιοσημείωτο είναι το σημείο της συνομιλίας που αναφέρεται στην απειλή και όλα όσα θα συμβούν σε περίπτωση που δεν υποκύψει ο κ. Λιότσιος στις πιέσεις, γεγονός που θα σήμαινε μετάθεση και μελλοντικά μπλοκάρισμα απόφασης για ρήψεις από εναέρια μέσα σε μέτωπο που θα βρισκόταν αυτός.

Διάψευση Ματθαιόπουλου

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων αναφέρει το δημοσίευμα προχώρησε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιώργος Ματθαιόπουλος. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά, του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη» ανέφερε.

«Ουδέν ψευδέστερον»

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, προειδοποιώντας ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της. «Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» τόνισε η κ. Γεροβασίλη. «Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου», κατέληξε.


Πηγή