Ο Άγγελος Τσιγκρής για την Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης (17 Ιουλίου)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής (Δικηγόρος, καθηγητής της Εγκληματολογίας) και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η 17η Ιουλίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία θεσπίστηκε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 1998 και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι ο πολίτης πρέπει να πάψει να απογοητεύεται από την αργόσυρτη απονομή της Δικαιοσύνης.

Η χώρα μας καταδικάζεται για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης πολύ συχνότερα από άλλα κράτη.

Το 65% των καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -που εκδόθηκαν κατά της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του το 1959 έως το 2018- αφορά την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Από το 1959 έως το 2018, οι καταδίκες της χώρας μας ανέρχονται σε 894, εκ των οποίων οι 534 αφορούν την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελλάδα καταδικάζεται για τη μη χορήγηση ένδικου μέσου πολύ συχνότερα από άλλα κράτη, συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

Συνεπώς, πρωταρχικός στόχος της χώρας μας στον τομέα της Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνει η εργώδη προσπάθεια για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της…»._

____________________

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνης.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    17 Ιουλίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία