Κορωνοϊός: Τι γίνεται στις πύλες εισόδου; – Πατρινοί πέρασαν «χαλαρά» από τους ελέγχους

Έχει χαθεί η κατάσταση στις πύλες εισόδου της χώρας με αποτέλεσμα να έρχονται εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού που διευκολύνουν τη διασπορά;

Σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες του υγειονομικού τομέα η παραπάνω διαπίστωση ισχύει εν μέρει για ορισμένες πύλες εισόδου.

Όμως η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα και δεν γινόταν να γίνει έλεγχος σε όλους τους επισκέπτες ή τους Έλληνες που έρχονται στη χώρα από διάφορα μέρη του εξωτερικού, η είσοδος ορισμένων κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη.

«Τα εργαστήρια αναφοράς όσο προσωπικό και να έχουν δεν μπορούν να δεχθούν παραπάνω από 50 με 60 δείγματα την ημέρα» μας έλεγε ο παράγοντας αυτός. «Ήδη από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα και τα τεστ διπλασιάστηκαν ή και τριπλασιάστηκαν ακόμα, σε σύγκριση με την καραντίνα, έχουν φτάσει στα όριά τους».

Πάντως, άτομα που έχουν έρθει πρόσφατα από το εξωτερικό και μάλιστα από χώρες που ο ιός είναι σε έξαρση, πέρασαν έτσι από τα σύνορα, χωρίς να τους έχει γίνει κανένας έλεγχος.

Για παράδειγμα Πατρινός που ήρθε πριν από μερικές μέρες από την Ελβετία το μόνο που συμπλήρωσε ήταν τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του PLF.

Το ίδιο έγινε και με ένα ζευγάρι από τη Σουηδία, αλλά και με μία γυναίκα που είχε έρθει πριν από ένα 20ήμερο από τη Γερμανία, περνώντας από τις πύλες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Δεν μου έγινε κανένας έλεγχος» μας έλεγε η γυναίκα από τη Γερμανία. «Συμπλήρωσα τα στοιχεία μου και πέρασα έτσι σαν μην υπήρχε κίνδυνος».

Σύμφωνα με τουριστικό παράγοντα της περιοχής κάποιες πιθανές είσοδοι κρουσμάτων θα ήταν αδύνατον να αποφευχθούν. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα δεν είναι αυστηρά στις εισόδους ελέγχων και στις πύλες του» μας έλεγε.

«Το PLF που εφαρμόζεται από το άνοιγμα των συνόρων είναι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Η αύξηση των κρουσμάτων όμως δεν οφείλεται στις πύλες εισόδου. Έχει να κάνει με την χαλαρότητα που επέδειξαν αρκετοί, αλλά κυρίως με το πόσο εύκολα μεταδίδεται αυτός ο άγνωστος ιός».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πάτρα, τόσο στο λιμάνι, όσο και στο αεροδρόμιο του Αράξου οι έλεγχοι είναι καθημερινοί, ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα με εξαίρεση τον Γερμανό που φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχεία καραντίνας της περιοχής.


Πηγή