ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝ-ΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης για τον επισιτισμό – τουρισμό, μετά από απόφαση της Διοίκησης του σωματείου μας , παράσταση στην αντιπεριφέρεια Ζακύνθου στις 11 το πρωί, όπου αντιπροσωπεία του σωματείου μας παρέδωσε υπόμνημα στον Αντιπεριφερειάρχη με τα αιτήματα του κλάδου μας.

Μέσα από αυτή την δράση θέσαμε για μια ακόμη φορά τα βασικά και επίκαιρα αιτήματα που αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καταγγείλαμε τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων και την παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

Η επόμενη ημέρα μετά το πρόωρο τέλος μιας κουτσής τουριστικής σεζόν θα είναι εφιαλτική αν δεν απαιτήσουμε να προστατευτεί το εισόδημα, η υγεία και ασφάλεια, η δική μας και των παιδιών μας.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη κ. Στασινόπουλο

Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό στην Ζάκυνθο που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα μέσω του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού, δηλώνουμε ότι:

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με αφορμή την ημέρα δράσης θέτουμε για μια ακόμη φορά τα βασικά και επίκαιρα αιτήματα που αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η επόμενη ημέρα μετά το πρόωρο τέλος μιας κουτσής τουριστικής σεζόν θα είναι εφιαλτική και για αυτό τον λόγοαπαιτούμε να προστατευτεί το εισόδημα, η υγεία και ασφάλεια, η δική μας και των παιδιών μας.

Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας. Τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης προς τους εργοδότες και ταυτόχρονα νέα μέτρα κατάργησης δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών για εμάς τους εργαζόμενους. Βρήκαν την ευκαιρία , την περίοδο της κρίσης να βάλουν χέρι στο δώρο Χριστουγέννων, στις υπερωρίες, στο δικαίωμα να διαδηλώνουμε, να απεργούμε, να οργανωνόμαστε στα σωματεία.

Συγκεκριμένα στο νησί μας, όσοι εργαζόμενοι δούλεψαν για τρεις μήνες, η πλειοψηφία αυτών πληρώθηκε με μισθό λίγο πιο πάνω από την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534€,με την μάσκα στο πρόσωπο σε υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα, πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους έδωσε η κυβέρνηση κρατώντας σε αναστολή τους εργαζόμενους τους, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, και τους επέβαλαν να εργαστούν και να πληρώνονται από το κράτος.

Να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό δεν θα δεχτούμε για ακόμα μια φορά να μεταφερθεί όλο το βάρος της κρίσης στις πλάτες μας.

Απαιτούμε άμεσα να γίνουν δεκτά όλα τα παρακάτω αιτήματα επιβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους:

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και όλες οι αντεργατικές διατάξεις των ΠΝΠ.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Να δοθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων ,οι άδειες και το επίδομα αδείας, με βάση το μισθό των εργαζομένων.
  • Να μην περάσει το αίσχος των απλήρωτων υπερωριών.
  • Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και εφορία.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και στελέχωση του νοσοκομείου του νησιού μας με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Αύξηση των δρομολογίων των Μ.Μ.Μ. (ΚΤΕΛ) ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μαθητών στα δρομολόγια, καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε αυτά.
  • Να υπογραφούν ΣΣΕ με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους σε όλο τον κλάδο.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στην Ασφάλιση.
  • Δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών.
  • Να ενταχτούν όλοι οι εργαζόμενοι του Επισιτισμού στον μηχανισμό στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Πηγή