Πάτρα: Είναι δυνατόν να παίρνεις δίπλωμα Ι.Χ. και να «καβαλάς» μηχανή 125 κυβικών;

Μπορεί κάποιος που παίρνει ένα δίπλωμα οδήγησης Ι.Χ. να καβαλάει ένα μηχανάκι 125 κυβικών;

Δύσκολα. Αυτός όμως είναι ένας νόμος που ενδέχεται να περάσει στην Ελλάδα, προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος (αν έρθει) θα αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής.

Το σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Αχαΐας θεωρεί ότι το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη κατανοήσει ότι ένας τέτοιος νόμος θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους δρόμους της χώρας, αυξάνοντας ίσως τα τροχαία και τον έχει «παγώσει».

«Είναι κάτι που δεν έχει καμία λογική και δεν ξέρω υπό ποιο σκεπτικό έλεγαν κάποιοι να το φέρουν στην Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Παναγιωτόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν ένας οδηγός που αποκτάει ένα δίπλωμα οδήγησης για Ι.Χ. να μπορεί με αυτό να έχει το δικαίωμα να οδηγεί και μηχανές ή δίκυκλα τέτοιων κυβικών.

Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο θα ήταν επισφαλές και αρκετά επικίνδυνο στους δρόμους της Ελλάδας. Είναι ένα μέτρο που δεν ξέρω με ποιον τρόπο εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως σίγουρα στην Ελλάδα δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα».

Σημειώνουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε εκτός των άλλων και σοβαρή οικονομική ζημιά στις σχολές οδήγησης. «Αυτό εννοείται, όμως, δεν το βάζω σε πρώτη μοίρα. Το σημαντικό είναι τα θέματα ασφάλειας που θα δημιουργήσει στους δρόμους και στην κυκλοφοριακή αγωγή» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Να αναφέρουμε ότι το πλαίσιο της εξέτασης για τα μηχανάκια, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές είναι αρκετά καλό και βοηθάει τους οδηγούς στο να οδηγούν με ασφάλεια. «Ελπίζω να μην αποσυρθεί από έναν νόμο που θα είναι λανθασμένος».


Πηγή