Πάτρα: Η εορταστική αγορά θα δώσει φως στη μαυρίλα της καραντίνας

Όλα δείχνουν ότι πάμε για παράταση του lockdown και παρά το γεγονός ότι η Αχαΐα και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε μία σχετικά καλή τροχιά, σε ότι αφορά την υγειονομική της πορεία, η αγορά δύσκολα θα ανοίξει μετά την 1η Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό θα φέρει σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικότερα τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου που από την αρχή του lockdown, έχουν τονίσει ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κλειστά, τη στιγμή που τα έχουν γεμίσει από προμήθειες, κάνοντας τις προετοιμασίες τους για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η μεγάλη αγωνία για τους παράγοντες της αγοράς, από τη στιγμή που δύσκολα θα αλλάξει κάτι σε ότι αφορά την αποφυγή της παράτασης της καραντίνας, είναι να προλάβουν την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τι σημαίνει αυτό; Να έχουν ανοίξει τα εμπορικά μαγαζιά στο διάστημα μεταξύ 10 και 15 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να πάνε στις γιορτές, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και να καλύψουν έστω και ένα μέρος από τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Να ανοίξουν με τα μέτρα προστασίας, με τις αποστάσεις και όλα τα υπόλοιπα που ισχύουν στο πρωτόκολλο, τα οποία τα εμπορικά μαγαζιά τηρούσαν στο απόλυτο, όταν ήταν ανοικτά καθώς πότε δεν ήταν εστίες μετάδοσης του ιού.

Τα όσα λέγονται βέβαια για τα sms και τα μηνύματα εξόδου για τις ημέρες των γιορτών, με την αγορά να λειτουργεί κάτω από τέτοιους όρους, δεν ακούγονται και τόσο ενθαρρυντικά στα αυτιά των εμπόρων.

Αγωνία για τα Χριστούγεννα

Όμως το ζήτημα για αυτούς, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι να ανοίξουν με κάθε τρόπο τα μαγαζιά τους. Ένα ζήτημα που ξεπερνά ακόμα και τα οικονομικά θέματα και φτάνει στο επίπεδο της ψυχολογίας του κόσμου για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που υπάρχει.

Τα μαγαζιά, με βάση το σκεπτικό αυτό, πρέπει να ανοίξουν τις ημέρες που έρχονται και για λόγους ψυχολογίας.

Τα ανοικτά καταστήματα και η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα λειτουργήσουν ευεργετικά στη ψυχολογία του κόσμου που έχει καταρρακωθεί και που ήδη έχει φτάσει στα όρια του, με κρίσης πανικού και καταθλίψεις, ζώντας σε συνθήκες καραντίνας, μέσα στον φόβο και στην αβεβαιότητα.


Πηγή